Činí nás sociální média stále osamělejšími?

Share

Doslova tuny moderních lidí dnes tráví celé hodiny z každého dne svůj čas na sociálních médiích, přesto se ale cítí osaměle. Sociální média vznikla samozřejmě hlavně proto, aby se lidé necítili osaměla a zrovna tato média je tlačila k sobě, ovšem jak se ukazuje z jistého průzkumu, paradoxně tu dost možná dochází ke zcela obrácené situaci.

Takže o co ve studii jde? Je pod ní podepsána zahraniční univerzita University of Pittsburgh a ta v jejím rámci testovala lidi ve věkové skupině devatenáct až třiatřicet (tj. období, kdy člověk skutečně tráví na síti prakticky veškerý svůj volný čas). No a šlo o to, že lidé, jenž na sociálních médiích trávili více jak dvě hodiny denně měli spíše pocit (cca dvojnásobek) samoty a izolace proti svým kolegům, jenž tam čas netráví tak moc.

Toto samozřejmě není poprvé, co se zkoumala podobná věc a vědci si všimli podobné asociace, ovšem toto je první skutečně takto masivní test. Vedoucí studie (Brian Primack, director of the University of Pittsburgh’s Center for Research on Media, Technology, and Health) naverboval přesně 1800 lidí z celé USA a poprosil je, aby vyplnili dotazník ohledně svých pocitů a sociálních médií (cokoliv spadající pod weby jako jsou Twitter, Facebook, Reddit, Vine, Snapchat, Google Plus, YouTube, LinkedIn, Instagram nebo Tumblr).

Lidé, jenž zašli na sociální média více jak osmapadesátkrát týdně měli třikráte takovou šanci, že budou pociťovat silnou izolaci proti těm, co na podobné weby zašli jen maximálně devětkrát týdně.

Autor studie ovšem tvrdí, že zde není ani jasná kauzalita: „Člověk sleduje všechny ty interakce, fotky a komentáře, takže má nutně pocit, že zrovna on zde interaguje málo a měl by víc = má špatnou náladu.“ Jistě to může být i tak, že jsou lidé taženi k sociálním médiím právě tehdy, když se cítí nejosaměleji. Zkrátka, není zde jasná a zřetelná souvislost a hranice.

Autor též připomněl, že jde schválně o studii zacílenou na mládežníky, takže zde dosažené výsledky jistě nelze generalizovat i na jiné věkové kategorie.

Pochopitelně to nenaznačuje ani to, že se musíte hned odhlásit ze všech sítí, jinak se za týden zblázníte. Když patříte k lidem, co se sociálním médiím spíše stejně vyhýbají, prostě to neřešte a občas se sem zajděte pobavit/za prací. Když zde ale sedíte celý den a čekáte na příspěvky jako na další plat, pak možná je přece jen načase opustit betonovou džungli moderního světa a vypadnout někam do zeleně – vždyť jaro je za rohem!

Zdroj + Foto: www.MensHealth.com

Read more

Local News