Chlapík přeplaval za čtvrt roku celý Atlantik na paddleboardu

Share

Pro začátek se samozřejmě vnucuje otázka, co je to vlastně ten „paddleboard“? Není za ním žádný chyták, stačí si tento výraz jen doslova přeložit a je to – paddle + board = prkno, na kterém se dá veslovat/pádlovat.

Zatímco většina lidí se omezuje jen na sociální sítě a blbiny typu „Jak dnes vypadá můj pes v převleku“ a pak jsou v depresi z toho, že to nikdo nekomentuje, jsou mezi námi i jistí lidé, kteří si zkrátka nedají pokoj (jak se říká, neposedí na jednom místě), jelikož pociťují neustálou touhu něco podnikat a dělat. No a tak se zkrátka jednoho dne i ten náš dnešní chlapík probudil a řekl si: „Čas přeplavat Atlantik na mým paddleboardu!“

A vzal to doslova! Dvaačtyřicetiletý chlapík z Jižní Afriky jménem Chris Bertish skutečně přeplaval celých 4050 mil (4050 mil = 6 518 km) z Agadiru v Maroku do Antigua. A na tento neuvěřitelný sportovní osobní počin mu stačilo všechno pojmout v maximální skromnosti – měl jen svoje na míru dělané prkno typu paddleboard, satelitní telefon, GPS, jídlo a zásoby vody, toť vše, přičemž mu celá cesta trvala specificky a konkrétně 94 dní. A pozor, celou věc udělal v rámci charitativní akce, nikoliv osobního zviditelnění se.

Chris Bertish je po dlouhá léta surfer a námořník a jednou ho napadlo, promluvit s anglickým designérem lodí Philem Morrisem, aby mu vytvořil skoro sedm metrů dlouhý paddleboard. Ovšem měl by mu nabídnout i místo na spaní a prostor, kde uskladnit všechno jídlo na celou tu grandiózní námořní cestu.

Po celou cestu se rval se žraloky i bouřemi a jak řekl zahraničnímu magazínu The Guardian, i tehdy, když se loď převrátila, byla schopna se sama snadno obrátit zpět. A že když jsou bouře opravdu strašné, dá se použít k zafixování její polohy více kotev.

Na jeho Facebooku se vyskytuje cosi jako „kapitánův deník“ a dokonce poskytl i interview uprostřed oceánu časopisu SUP. Když dorazil do anglické Antiguy, byl o deset kg lehčí a měl plnovous hodný Robinsona Crusoe. Jako správný profesionál ale do sebe jen hodil hamburger a za pár hodinek sfoukl celou tiskovou konferenci.

Sám plavec se ke své cestě vyjádřil takto: „Je to celé trochu neuvěřitelné až matoucí, že jsem to celé přežil, abych byl upřímný. Naštěstí jsem ale měl mnoho pomocných rukou, které mě vedly, ať už v mém bezprostředním okolí nebo na světě.“

Zdroj: www.MensHealth.com

Read more

Local News