Co běhání skutečně dělá s vašimi koleny?

Share

Pokud si občas sami sem-tam někde zaběháte, asi jste to již také někdy někde slyšeli z libovolného náhodného zdroje pocházejícího z fitness světa: „Běhání ti huntuje kolena, kamaráde… !“ Ale je otázkou, nakolik je to skutečně pravda?

Do puntíku stejná věc vrtala hlavami i vědcům ze Španělska, takže se nakonec jedna místní skupinka rozhodla věci podívat na zoubek. Vědci zorganizovali celkem (a prošli již hotové samozřejmě) celých sedmnáct studií věnovaných stavu kolen + běhání a to na celých 125 tisíci lidech. A co tedy zjistili? Stručná odpověď zní, rekreační běhání vám nijak neubližuje.

Ale pozor, klíčovým slovem je zde právě ono „rekreační běhání“: jen pod pouhá 4 % rekreačních běžců (tedy ti, jenž běhali v amatérském kontextu někde doma či na chatě) si rozvinulo po čase kolenní artritidu či něco obdobně mrzačícího. Pro srovnání, stejného výsledku se dobralo i 10 % lidí, jenž se stabilně věnovalo velmi sedavému stylu života a nehýbali se/neběhali vůbec. Ale pozor, když se podíváme na čísla u profesionálů, zjistíme, že je to ještě horší, nežli nuloví sportovci. Nuže, běžci, věnující se sportu za svojí obživou a „běhající pro peníze“ na mezinárodních soutěžích a elitní špičkové úrovni si rozvinuli kolenní artritidu v celých 13+ % případů!

A aby to snad nebylo málo, rekreační běžci měli dokonce o 14 % menší šanci na to, že skončí s kolenní artritidou proti svým kolegům se sedavým způsobem života. A profíci zase měli šanci o 34 % větší v přímém srovnání se zdravotním stavem jejich neběhajících poflakujících se kolegů, jenž tráví dovolené zaparkovaní na svých zadcích.

Celé se to ukázalo pravdivé hlavně pro lidi, co běhali delší dobu – aspoň 15 let. Upřímně řečeno, studie není a nebyla zase tak dlouhá, aby mohla srovnat skutečně dlouhodobé (30-50 let) vlivy běhání a neběhání na zdraví.

Kdybychom se zase v rámci této studie podívali na čísla získaná na zvířatech, tak je faktem, že mírný až střední objem běhání u nich trochu více ochraňoval chrupavky stejně jako u lidí. Pročež ani zde nedocházelo tak často k problémům se stále a progresivně se deformujícím kloubem, jako je tomu právě u artritidy. Ani tato ochrana ovšem nebyla univerzální a fungovala jen v mírném měřítku.

Jelikož studie neoperovala a neoperuje s konkrétními vzdálenostmi, nedá se jednoznačně říci: „Tady ta vzdálenost je optimální pro běhání a bude nejlépe ochraňovat vaše chrupavky…“. Na druhou stranu, dá se z toho všeho jistě poučit – je evidentní a podle všeho i vědecky dokázané, že umírněná forma běhání vám nikterak neškodí, ba naopak! S ničím se to ale nemá přehánět, takže ani se sportem… Výhradně rekreační běh vám nicméně pomáhá udržet vaši pružnost.

Zdroj: www.MensHealth.com

Read more

Local News