98letý muž, který je v lepší kondici, než většina z nás

Share

Každé ráno se Klaus Obermeyer, zakladatel Sport Obermeyer z Aspenu v Coloradu (jinak majitel společnosti, která se věnuje svrškům pro venkovní sportovní akce) vstává jako každý z nás a dá si nějakou tu malou rozcvičku na zahřátí. Uplave půl míle, zvedá činky, jezdí na rotopedu ve své kanceláři, praktikuje japonské bojové umění aikido a protahuje se. A v čem je ten rozdíl ptáte se mezi ním a námi? Jemu je již 98 let!

I sám muž potvrdil, že to není jen první dojem z něj: „Opravdu udělám cokoliv a kdekoliv – cvičení je cvičení, ať už má jakou chce formu. Shrnuto a podtrženo ale, snažím se používat všechny svoje svaly a to pravidelně. Když totiž člověk nějaké svaly nepoužívá, jeho tělo si řekne, že je prostě nepotřebuje a nechá je zmizet (co nepoužíváte, to zmizí, což je na 100 % fakt).“

Pro pana Obermeyera pohyb přišel v životě tak nějak přirozenou cestou – byl v pohybu po většinu svého života. Začal dokonce již v raném věku tří let, když ještě trávil čas v Německu. To ale ještě ani neměl profi výbavu a zázemí (začal u prvních lyží s vytvořením lyží ze starých prkýnek a bot). Poté, co se přesunul se svojí kariérou do USA, sehnal zde práci instruktora lyžování v Aspenu v roce 1947.

Tehdy toto sportovní odvětví teprve začínalo sbírat na popularitě a Aspen byl v této době ještě jen napůl opuštěné hornické mini-městečko. Navíc, zimní výbava tehdejší doby neměla proti lokálním zimám moc šancí: většina lidí na lyže nosila obyčejné a nespecializované věci typu obvyklé zimní dvojdílné oblečení a aplikovala systém vrstev. Turisté prostě nechtěli moc lyžovat, protože jim bylo zima.

Obermeyer se věci naučil sám a brzy: „Umím svařovat (i hliník) a měl jsem vášeň pro lyžování.“ Rozhodl se proto aplikovat svoji technickou expertízu do praxe a asistoval tehdejším továrnám při výrobě vybavení použitelného pro lyžaře a přitom jej chtěl zhotovit i co nejvíce lehké a přitom kvalitní. Jeho cílem tehdy bylo přitáhnout lidi do sportu, který tak miloval.

Pan Obermeyer si toho vytvořil mnohem více v této době: první bundu typu parka z husího peří, ale zhotovil i první nylonové košile, krémy proti zimě, zrcadlové brýle, brýle s dvojitými čočkami, brzdy pro lyže a další inovace, které změnily svět lyžování jednou provždy. Dá se ale říci, že se značka Sport Obermeyer zaměřovala na výkon za použití chytře aplikovaných moderních materiálů do šikovně implementovaných designů.

A i dnes, v jeho 98 letech najdete Obermeyera, jak se věnuje v Aspenu svému nejoblíbenějšímu sportu – lyžování, což dělá pravidelně: „Lyžuji kdykoliv je hezky a člověk vidí, kam se řítí.“ Svoji dlouhodobou životnost a čerstvost připisuje zčásti i jeho nestresovému zaměření na fitness a zdraví: „Žiji zdravě a cvičím každý den, abych si udržel fyzičku.“ Dotyčný se také vůbec nepřejídá, nekouří, ani nepije. A pozor, vyhýbá se cukru! („Je to jed pro vaše zdraví!“), pije hodně vody a nepodceňuje ani příjem zeleniny.

A jak to, že je již 70 let na čele firmy a pořád se mu daří? „Musíte být hezcí na svoje problémy, ty jsou totiž vaši učitelé – když chodíme, zpočátku hodně padáme, ale naučíme se to, a tak je to se vším. Vždy se snažím najít najít řešení, které obě strany berou jako vítězství, proč si dělat zbytečně nepřátele…“

Zdroj: www.menshealth.com

Read more

Local News