5 typů jídla a pití, jenž si v letadle nikdy nedávejte

Share

Asi každému je znám fakt, že jídlo, co je dostupné během cestování v letadle, není co do chuti bůhvíjaký trhák. Jak se ale vzápětí sami můžete přesvědčit, ono to není ani bůhvíco zdravého…

Když jste deset kilometrů nad zemí a váš pohyb je omezen, je jen pár činností, co můžete dělat a jedna z nich je jedení. A i četné průzkumy to mimochodem prokázaly – když před nás dá někdo něco dobrého (sladkost), a nudíte se, spíše to sníte, nežli v jiné situaci. A nejinak je tomu i za mnohahodinových letů pracovních či prázdninových, odolávat těm všemožných pochutinám opakovaně hodiny a hodiny je takřka nemožné.

I doktoři a nutriční poradci se do jednoho shodují, že právě letadla jsou perfektním prostředím pro bezmyšlenkové jedení. Nuda, únava a snadný přístup k řadě nezdravých možností lehce zviklá i normálně pevné vůle, co na zemi standardně dodržují nějakou tu dietu nebo žijí +/- zdravě.

Dobrá zpráva je, že průměrný objem kalorií pro veškeré jídlo obsažené na průměrném jídelním lístku je jen 450 kalorií, což není až tak mega-odporná hodnota. Špatná zpráva ale je, že když aktivně sledujete, co jíte (a to byste měli! Ne náhodou se říká, jste to co jíte…), nezbude vám, nežli si připravit něco na cestu v rámci vlastních snah.

Když ovšem přeskočíte následujících pět jídel, zcela určitě v sobě budete mít něco, co je o několik řádů účinnější a zdravější.

1. Malý pytlík solených preclíků

I když jsou naoko tak malé, všechny preclíky, sušenky a čipsy jsou silně prošpikované „rychlými cukry“ (tj. za chvíli budete chtít další dávku), nezdravými tuky (zejména palmový, jenž je nejlevnější, což je tuk sestávající prakticky výhradně jen z nasycených tuků – horší je už jen kokosový) a solí. Kromě super chuti a prázdných cukrů zde ale není žádná kloudná slušná nutriční hodnota.

Moderní člověk užívá soli nadprůměrný objem, protože je to pochutina, takže když si ji dáte i zde, způsobíte, že se váš organismus bude snažit zadržovat ještě další vodu v sobě. Kvůli tomu se samozřejmě budete cítit více plní, těžcí a nafouknutí po celý let.

Jak se navíc ukazuje, lety ve výškách (bez nichž to logicky nikdy nepůjde) způsobují (kvůli lidské fyziognomii) změny v našich lidských smyslech a jejich čití. Co tím myslíme? Tak třeba: Fraunhoferův Institut v Německu zjistil, že v suché, natlakované kabině je sůl vnímána jako o 20-30 % méně intenzivní co do chuti a cukr o 15-20 % méně intenzivní, nežli na zemi. Suma sumárum, budete chtít více!

2. Ovocné tyčinky

I když si aerolinie myslí, že tímto zajišťují cosi zdravého, když nabízí ovesnou kaši nebo ovocné / ovesné tyčinky, tyto toho nenabízí pro tělo nijak oslnivý objem. Když si objednáte / nachystáte něco jako je Hummus (studený pokrm levantského původu, kaše či dip z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s tahinou, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem), uděláte pro sebe lépe (je tu vše: proteiny, vláknina, minerály, …).

Nebo si prostě vezměte něco jako je banán / jablko / … Nebo jen ořechy a semena všech forem.

3. Lasagne

Těžké cukry, jako jsou nudle a špagety s krémovými a sýrovými omáčkami, chleby, buchty, … jsou všechno věci, co vás nechají letargické, rozlámané a nenaplněné (paradoxně to každý z lidí připočítává časovému posunu nebo malému prostoru pro nohy a nikdy ne nechutnostem moderní civilizace, co do sebe „naháže“ během letu… ). Po takových jídlech vám cukr v krvi na chvíli vystoupí a poté rychle spadne (+ dostaví se známý pocit únavy) a to není dobré ani pro tělo ani pro morálku.

Jak s tím bojovat? Shánějte se v jídle po věcech, co mají nejvíce proteinů (ryba, libové maso, …)!

4. Fazole a brokolice

I když to jsou standardně relativně OK věci na zemi, problém je, že zelenina v letadle není samozřejmě toliko čerstvá (a používají se všelijaké triky, jak to před zákazníkem utajit) a za další, brokolice a fazole obsahují oligosacharidy, jenž způsobují větry ve velkém stylu, kterýžto problém je zvětšen právě změnou tlaků vzduchu v kabině.

5. Káva

Pít kávu v letadle je k ničemu, když jste gurmán, protože tam jeho chuť bude jiná – a opět ovlivněná změnami tlaků a klimatizací. Nemluvě o tom, že káva je známé diuretikum (jinými slovy, stále budete chodit na WC) a problém je i to, že v letadle již vaše tělo dehydrované je: jelikož je vzduch v letadle extra suchý díky tomu, že se co cca 4 minuty stále znovu a znovu zpracovává v klimatizaci, je tam mimořádné sucho a z vás je pocitově padající list ze stromu.

Ze stejného důvodu byste se mimochodem měli vyhnout i koktejlům.

Zdroj: www.menshealth.com

Read more

Local News