5 nejhorších věcí, co můžete provést hned po cvičení

Share

I když je pro většinu moderních lidí chození do fitcentra nebo posilovny po čase jakási rutina, jistě je tu pořád solidní šance, jak svoje snahy ohrozit. No a když se z nich po čase stane přímo špatný zvyk, dost to může kazit výsledný efekt.

Chyba 1. Setrvání ve vlhkých šatech

Stručně řečeno, sundejte si propocené věci okamžitě po cvičení. Prostředí plné bakterií, které vlhkost přímo zbožňují se jednoho dne postará o vpravdě luxusní vyrážku. Nemluvě o tom, že se díky tmu dá dostat do zbytečně hlubokého třesu kvůli zimě.

Ať už se tedy můžete vykoupat hned nebo ne, vlhké šaty sundávejte automaticky. A to samozřejmě platí i pro zbytek vaší výbavy – vyměnit šatstvo komplet, abyste si svaly udržely volně a v teple.

Chyba 2. Vrátíte se okamžitě k sezení u TV

Jeden by si klidně i myslel, že když se přece celý den potil v posilovně, že si vydělal den-dva válení u TV nad Netflixem? I tak to jde, pokud možno ale nepodlehněte tomuto vábení a raději sáhněte po lehké aktivitě – ta vám udrží krev v chodu.

A klidně stačí i nějaké mírné protahovačky + hluboké vdechy a podobné náležitosti, jenž pomůžou vašemu tělu opravit se a vše zregenerovat při určité minimální aktivitě.

Chyba 3. Nedoplníte palivo správným stylem

Počítejte s tím, že ideální by bylo, najíst se do 20-30 minut po cvičení. Jestliže jdete do práce (nebo na místo jenž prostě vyžaduje vaši neodkladnou přítomnost – pozor, žádná lednička narvaná junk foodem!), vezměte si s sebou nějaký zdravý snack.

Povolené je vše, co vám dodá „zdravě“ energii – ať to má proteiny, tuky, složité cukry, … Dobré volby jsou nízko-tučné mléčné věci, kuřecí sendvič, celozrný chleba, ovoce, jogurt, mandle, … Nezapomeňte ani na vodu, to je jak známo první věc, co vám začne chybět, ať již děláte cokoliv.

I když vás k tomu mysl i tělo ponouká, nepodlehněte vábení „najíst se jako prasátko“ a naládovat se v první pizzerii 3 x dokola celým menu. I když se vnucuje myšlenka, že jste si to předpracovali a zasloužíte si to, pamatujte, že cílem bylo, zlepšit vám zdraví, svalstvo atd. ne zůstat ve stejném (ba horším) stavu, než v jakém jste do „fitka“ šli.

Chyba 4. Provádíte hned příliš těžké práce

Nakonec, má to logiku – když už jsem zpocený, tak proč si trochu nepřidat a neodházet sníh nebo neporýt zahradu, nanosit dřevo, uhlí, … Udělat to pochopitelně můžete, ale pamatujte, že máte vyčerpané svaly (minimálně jste ze cvičení bez živin a vody), takže o to horší bude následná regenerace.

Žonglovat po práci a cvičení ještě se sbíječkou, dlaždicemi či žebříkem je tedy zřetelná žádost o malér, který vám slečna Náhoda ráda vyplní, když na ni budete dostatečně dlouho naléhat…

Jestliže je zcela nezbytné, něco z těžké práce udělat (ideálně vše přesunout na další den), budiž, ale nejprve si dejte pár hodin pauzu. A uvidíte, že čím odpočinutější budete, tím rychleji činnosti splníte.

Chyba 5. Zapomínáte na den pro obnovení sil

Nijak neminimalizujte svoje zásluhy. Nic není více od pravdy, nežli si myslet, že nepotřebujte den pro obnovu sil, když vaše cvičební akce přece nebyla až zase tak dlouhá?

Jestliže chcete mít tělo a zdraví jako špičkoví sportovci a atleti, dělejte přesně to, co oni – naslouchejte svému tělu! K tělu se chovejte s respektem, „překopnete“ se pouze jednou.

Naopak, když se o něj patřičně postaráte, budete sklízet druhý den mnohem lepší kondici a cítit se lépe. Není to lepší, než hledat něco na natrhnutou šlachu na noze?

Zdroj + Foto: MensHelath

Read more

Local News