5 důvodů, proč se na Slunci cítíte tak unaveni

Share

Občas se trochu „vyslunit“, to přináší tělu jasné výhody: přinese to třeba více vitaminu D zvyšujícího náladu. A sluneční počasí je dobré pro všechny venkovní aktivity. Ale má to i svá negativa – jako třeba spáleniny na kůži a onen pocit typu „Jestli si hned nelehnu, tak umřu!“.

Dnes je již každému velmi dobře známo, co způsobuje sluneční spáleniny, ale co onu podivnou sluneční únavu? Vypadá to ale, že je k tomu celá řada důvodů, proč nás Slunce činí ospalými. Některé jsou biologické a nic s nimi neuděláme, na druhou stranu jiné jsou více kontrolovatelné.

1. Jste dehydrovaní

Kdykoliv je vám horko (a bohatě k tomu stačí, aby vám Slunce „jen peklo“ na záda), více se potíte. Tímto ztrácíte vodu a elektrolyty více, nežli normálně. A to vše vás učiní dehydrovaným, což může být únavné. Dehydratace navíc zvyšuje hustotu vaší krve, takže tím více se pak vaše srdce musí namáhat a rychleji bít, aby dostalo krev do mozku.

Zvykněte si tedy v této situaci pořádně se napít (a obecně více pít), ale raději věci bez kofeinu a alkoholu, protože ty mají tendenci dehydrataci ještě zhoršit.

Ale jenom voda je málo, chce to i něco slaného, protože je nutné nahradit i sodík, jenž takto ztrácíte. A zrovna sodík je velmi důležitý pro to, jelikož vám pomáhá regulovat tělesné tekutiny. Co se týče správné míry, tak většinou stačí, aby moč nebyla příliš tmavá a je to OK.

2. Vaše tělo pracuje přesčas

On to ale není jen pot, jenž říká svoje k únavě ze Slunce. Světlo a teplo z něj totiž zvyšuje i vaši tělesnou vnitřní teplotu. Vaše tělo stále pracuje, ať je teplo nebo zima a to tak, aby udrželo vaši tělesnou teplotu okolo 37°C. Takže, čím větší horko je venku, tím více se vaše tělo musí namáhat, aby tomu tak skutečně bylo. A to je pochopitelně náročné a říká si o nemalou část vaší energie + velmi zvyšuje tělesný metabolismus.

Jak již víme, je dnes sluneční svit nejvíce intenzivní mezi 10 ráno a 15 odpoledne. Pokuste se proto tedy raději minimalizovat v této době své akce venku. A když už venku musíte být, zvolte jakékoliv řešení, jež vám pomůže se trochu zchladit, v první řadě samozřejmě starý dobrý stín…

3. Vaše tělo má na kůži spáleniny

Stačí zapomenout na krém či si zdřímnout na dece chvíli a rázem mají někteří z nás na své kůži nepříjemnou, ba zdraví ohrožující sluneční vyrážku. Tato bude nejenom extrémně bolestivá na dotek, ale také ještě více prohloubí vaši dehydrataci a teplotu těla. A ani zde tudíž nechybí syndrom únavy.

Vaše nejlepší protekce zde samozřejmě je, prostě se nespálit! A k tomu se pokuste použít cokoliv je po ruce a nezapomeňte vyměnit kšiltovku (vždy se z jedné strany spálíte) za klobouk (co nejširší).

A když už je pozdě, prostě přidejte na pití vody, ať jí má kůže dost aspoň pro svou rekonstrukci.

4. Prostě toho děláte více, nežli obvykle

Za oné situace, že jste někde na dovolené a nesedíte v práci za stolem nebo jste s kolegy po práci pravidelně venku, je mnohem větší šance, že budete fyzicky něco někde dělat (fotbálek pro mladší i pokročilé, tenis venku, …). A každý, kdo cokoliv dělá, tak vylučuje i hormon adenozin, jenž nás dělá po chvíli unavenými. Jinými slovy, účetní typu Fantozzi se v životě nebude cítit tak unavený, jako atlet.

A když se podobné aktivity spojí ještě s dalšími zde uváděnými faktory, je jasné, že člověk své oči často drží otevřené jen taktak.

5. Příroda se večer vždy přihlásí o svoje

Když jste celý den na Slunci a něco tam děláte, třeba jdete někam jako turista, tak je jen přirozené, že se tělo časem přihlásí o svoje. Cítit se v 8 večer unavený a hotový do postele po celodenní cestě je v přírodě normální, takže netřeba řešit.

Když jste přes den na Slunci, to potlačuje spánkový hormon melatonin. A když jste pak večer bez Slunce, melatonin se projeví v celém svém účinku. Celý efekt je mnohem viditelnější tehdy, když své dny netrávíte pod umělým kancelářským světlem, ale v přírodě.

Když jste tedy venku, příroda po vás chce, abyste šli spát brzy. Tak se s ní neperte a berte to z druhé pozitivní stránky – druhý den zase budete o to dříve odpočatí a plní energie!

Zdroj + Foto: www.MensHealth.com

Read more

Local News