4 cesty, jak si zpříjemnit zimní rozcvičky

Share

Možná jste utahaní z noci trávené s kamarády, u milenky nebo jste měli jen extra dlouhý týden v práci. Je jedno proč, dokopat se k posilovně nebo jen jít si ven trochu zaběhat, to je často obtížné v průměrný den, natož v podobný extrém. Je to totiž zcela jiná liga – teploty se pohybují ve spodních extrémech a nikomu se po ránu z postele nechce, na druhou stranu, trochu se zapotit a zvednout si puls je pro zdraví, duši i tělo dobré. Když už se tedy k něčemu podobnému dokopete, je jistě na místě, dostat z podobné akce co největší efekt.

1. Ohřejte se uvnitř

Nikdo vám nemá za zlé, že se vám nechce opouštět pohodlnou vyhřátou postel a to tím spíše, když uvážíme, že je nejdelší noc a teplotám to také dvakrát nepřidává. Ale dobrá zpráva – nejít hned ven má i svoje jasná pozitiva! Jak to?

Když se před odchodem ven v teple rozehřejete rozcvičkou, máte již vyšší tep i svižnější krevní oběh. Tím nejen zvyšujete průtok krve ve svalech, ale připravujete na zátěž i plíce a celkově celé své tělo na zimu venku.

Nemusí to být nic super-rozsáhlého. Stačí si pár minutek rozcvičovat celé tělo. Jde zkrátka o to, abyste všechny vaše svaly zahřáli před tím, nežli půjdete ven.

2. Pořiďte si kámoše

Být na venkovní posilovací akci bez lidí může být stejný stresový redukční faktor, jako pro jinou osobu zase opačná věc. Když trávíte většinu dne ve společnosti davů lidí, asi spíše oceníte samotu, když je tomu naopak, možná toužíte po společnosti. Mít ale kámoše, co vám pomůže udržet rutinu, je super vždy (a zdůrazňujeme jedním dechem, že to může být klidně i jen kámoš štěkající a chlupatý s nímž prostě *musíte*).

Jde i o to, že člověk ve dvojici má spíše tendence udržet svůj styl života, nežli jen po ránu zarazit budík s myšlenkou „Dnes na to výjimečně kašlu!“ Plánovat si rozvrh s kámošem je určitě jiná věc a je tu i otázka větší zábavy po cestě, rozcvička a běh zkrátka nebude taková nuda.

A je tu další psychologický faktor – když má člověk kolegu atletického typu, má tendence se dokopat k výkonu v průměru o 200 % většímu / delšímu / rychlejšímu, nežli sólista.

3. Hydratujte se, hydratujte se, hydratujte se!

V létě člověk po chvíli po běhu vypadá, jako by si dal sprchu i v šatech, ale i v zimě je hydratace problém, jelikož na ni lidé spíše zapomínají. Vaše tělo ale pracuje vespod pořád stejně náročně, takže pití nepodceňte.

Běžný chlapík by měl vypít cca 3 litry vody denně a to tím spíše, když je fyzicky aktivní. Minimálně každých 15-30 minut byste se tím pádem měli během cesty napít.
Běžíte déle jak hodinu? Tak pak přidejte i nějaké elektrolyty…

4. Šaty vrstvěte chytře

Bez systému vrstev se člověk neobejde, speciálně v zimě a za sportem. Je kritické, aby vaše tělo, když se budete potit, mělo šanci pot nechat odpařit. Když totiž pot zůstane u vašeho těla, tak za oné konstelace, že se zastavíte, bude pro vás mnohem těší se pak zase ohřát, což může být v opravdu ostrém větru o zdraví.

Týká se to mimochodem všech venkovních aktivit a nejen běhu – odhazování sněhu z cesty před domem, vysokohorské turistiky, …

Pokud možno se vůbec vyhněte věcem z bavlny (pojem „Cotton Kills“ nevznikl náhodou), protože ty v sobě nejlépe drží vodu a obecně jde o nejhorší věc / kombinaci do studeného, vlhkého počasí (je to horší, jako byste byli nazí!). Naopak vlna hřeje, i když je mokrá.

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News