Zvětšená prostata – víte, jak ji poznat?

Share

Prostata je součást pohlavního ústrojí každého muže. Zvětšená prostata však působí obtíže a značně ovlivňuje kvalitu života. Koho se tento problém může týkat, a jaké signály nás na ni upozorní?

Co je to vlastně prostata?

O tom, že s přibývajícím věkem začínají obtíže s prostatou se mluví v kdejaké televizní reklamě. Víte ale, co to ta prostata vlastně je? Jedná se o mužskou předstojnou žlázu, která je úzce spojena s močovou trubicí. Má důležitou funkci, a to produkovat vyměšující sekret, který vyživuje a transportuje spermie.

Standartně připomíná svou velikostí vlašský ořech. Když se ale zvětší, začíná celkem nepříjemné životní období. Přitom u mužů nad 50 let je zvětšená prostata častým problémem, ale komplikace mohou nastat již v dřívějším věku. Je velká škoda nechat si otravovat produktivní život nepříjemnostmi se zvětšenou prostatou.

Jak poznat, že je něco v nepořádku?

Zvětšená prostata negativně ovlivňuje močení i sexuální výkonnost. Vyznačuje se například častým močením (zejména v nočních hodinách), pálení a bolestí v podbřišku při močení, poruchami erekce nebo bolestivou ejakulací. Pokud vás postihuje jeden z těchto příznaků, je nejvyšší čas to začít řešit. Své zdraví svěřte do rukou lékaře – ostatně pravidelné preventivní prohlídky jsou po padesátce samozřejmostí!

Zdravým životním stylem můžete své zdraví značně utužit

Měli byste omezit, ideálně vynechat, tabákové výrobky, alkoholické nápoje a kofein. Možná vám to bude připadat jako radikální řešení. Ale věřte nebo ne, tyto lákadla mají na prostatu velmi negativní vliv.

Co si naopak můžete dopřát? Například čerstvou zeleninu, celozrnné pečivo a dravé mořské ryby, které jsou plné nenasycených mastných kyselin omega-3. Pro zdravou prostatu se doporučuje jíst hodně potraviny se zinkem, nebo zinek doplňovat formou výživových doplňků. Od věci nejsou ani bylinky na močové cesty a prostatu.

Uvažujete o doplňku stravy přímo na prostatu?

Děláte dobře. Doplňky stravy pro podporu normální funkce prostaty totiž kombinují více složek, které prostatě prospívají, a které byste samostatně získávali docela složitě. Za tyto produkty se rozhodně nemusíte stydět – vždyť cílem je užívat si života bez častých návštěv toalety!

Read more

Local News