Zoo, ve které vás pustí mezi divoké šelmy

Share

V Lujanské Zoo na okraji Buenos Aires se návštěvníci mohou těšit na něco více, než na pouhé dívání se na divoká zvířata přes sklo. Malé děti jim mohou jezdit na zádech, krmit nebo si je hladit.

Že jsou česká zoo nudná? Máte pravdu! Vydejte se do Buenos Aires a poznejte divoká zvířata zblízka. Argentinci vám dovolí zvířata hladit, krmit a být s nimi v klecích. Určitě si říkáte, že takové praktiky si žádají incidenty, není to ale tak docela pravda. Od roku 1994, kdy byla zoo otevřena, zde nebyl jediný incident. Popravdě, majitelé zoo jsou si tak jistí, že se nic nestane, že nepotřebují od návštěvníků podepsat žádný papír a do klecí pouští i malé děti. Neuvěřitelné, že?

lujan-zoo3-550x412

Jak je ale možné, že divoká zvířata na neznámé lidi vůbec neútočí? Již bylo několik podezření, že jsou zvířata pod sedativy. To ale majitelé zamítají s tím, že by nebylo možné všechna zvířata držet neustále utlumená, protože by byla brzo nemocná a umřela by.

Podle Jorge Semina, ředitele zoo, je trik ve výchově, která je v neustálé přítomnosti lidí. Zjednodušeně tak domestikovali divoká zvířata. Kočkovité šelmy vyžadují nejvíce pozornosti, a to už od doby, kdy se narodí. Zvířecí trenéři se pak snaží v průběhu života zapudit agresivní instinkty spojené se soutěžením o potravu. Již od mala zajišťují, aby měla všechna zvířata přístup k matčinému mléku. Jakmile dorostou, učí je pomocí zvukových signálů rozeznat lidskou ruku od masa, kterým jsou krmeni. Jako příklad jsou kočkovitým šelmám ukazováni psi.

lujan-zoo6-550x365

„Jediný způsob je vychovat je už od malička s láskou, úctou a náklonností a ony vám vrátí to stejné,“ říká ředitel o své metodě.

Je také nutné, aby byla zvířata neustále najedená a nepřemýšlela o návštěvnících jako o kusu žvance.

 

lujan-zoo4-550x412 lujan-zoo-550x412

 

Read more

Local News