Zimní nástrahy pro vaše oči – víte, co jim škodí?

Share

Zdravé oči patří k tomu nejdůležitějšímu, co si můžeme přát. Přesto je mnozí bereme jako samozřejmost, minimálně tedy do doby, než nastane první problém. To se nám pak za naše macešské chování nepěkně odvděčí. Víte, co jim nejvíce škodí teď v zimě?

Silné sluneční paprsky

Myslíte si, že sluneční brýle jsou v zimě spíš frajeřina a módní doplněk vašeho outfitu? Pak jste na velkém omylu. Sluneční paprsky především na horách dovedou být velmi silné a nepříjemné, obzvlášť odráží-li se od sněhové pokrývky. Zatímco při lyžování jsme si už zvykli chránit náš zrak speciálními brýlemi, při jiných venkovních, nesportovních aktivitách máme tendenci poněkud zapomínat a brát doporučení odborníků na lehkou váhu. Záleží-li vám ale na zdraví vašich očí, pak na nic nečekejte a vyrazte do optiky. Zde vám nejen fundovaně poradí, ale navíc zde můžete vybírat ze širokého sortimentu kvalitních a osvědčených značek – sluneční brýle Ray Ban, Oakley či Prada poskytnou vašim očím ten nejlepší ochranný štít a vám dodají originální vzhled.

Suchý vzduch

Znáte to: strávili jste venku pár hodin a už se těšíte, jak se celí vymrzlí uchýlíte do krásně vyhřátého prostředí. Avšak pozor, takové přechody našim očím příliš nesvědčí, objevit se může tzv. syndrom suchého oka, který se projevuje pálením, zarudnutím, slzením. Předejít těmto nepříjemným problémům pomohou zvlhčovače vzduchu. Pořídit se dají v řádech stokorun, takže se nejedná o nijak velkou investici, ale fungují naprosto spolehlivě. Pokud namísto dioptrických brýlí preferujete nošení kontaktních čoček, nebo trávíte-li dlouhé hodiny prací na počítači, pak byste měli mít vždycky po ruce oční kapky s lubrikačním efektem.

Málo světla

Nedostatek denního světla, který v zimě zažíváme, způsobuje, že se necítíme ve své kůži. Bojujeme s únavou, trpíme depresemi, náladu máme na bodu mrazu. Chcete-li tomu zabránit, postarejte se o vhodné osvětlení vašeho interiéru. Přestaňte dohánět resty jen za pomoci zapnuté stolní lampy, zbytečně tak namáháte vaše oči, nemluvě o tom, že tělo v takové tmě začne produkovat větší množství spánkového hormonu. Dostaví se tak již zmíněná únava. Nainstalujte proto silnější žárovky a přidejte svítidlo navíc. Prospějete tak jak vaší psychické kondici, tak zraku!

Read more

Local News