Zdravý spánek? Tipy, se kterými je třeba počítat

Share

Sklenice mléka před spaním už není trendem a bylo dokázáno, že vám k lepšímu spánku rozhodně nepomůže. Doby, kdy lidé před večeří ještě obstarávali dobytek, jsou dávno pryč. Co si před spánkem skutečně dát?

Uložte se do pohodlí

Pro zdravý spánek je nezbytné zvolit vhodnou spací pomůcku. Kvalitní matrace je základ. Pokud ještě spíte na nevyhovující pohovce, zaděláváte si akorát na potíže s klouby nebo páteří. Pružinové matrace, latex, nebo matrace z paměťové pěny, to je ten pravý základ pro zdravý spánek. Kvalitní spací pomůcka by měla vyhovovat vašim požadavkům na optimální tuhost i výšku. Vždy vybírejte matrace podle své váhy a nepřekračujte nosnost jednotlivých výrobků.

Mléko? Ani náhodou

Sklenice teplého mléka vás sice může jemně zahřát a uklidnit, rozhodně ale neprospěje vašemu zažívání. Trávení by si mělo přes noc co nejvíce odpočinout. Místo mléka na noc si raději dejte lehkou večeři a teplý bylinkový čaj. Kozlík, mučenka, levandule, hřebíček, meduňka a heřmánek, to jsou bylinky, které vás příjemně uvolní a navodí klidnou náladu. Spánek na sebe nenechá dlouho čekat.

Ideální teplota i vlhkost

Lépe se spí v mísnosti, ve které je chladněji než ve zbytku domova. Mělo by to vždy být až o čtyři stupně méně, než v bytě. Teplota mezi 17 a 20 stupni Celsia je ideální, někdo ale lépe spí i při nižších teplotách. Když budete spát v přetopeném pokoji, zřejmě se budete celý večer převalovat, v noci pak budit. Vlhkost v místnosti na spaní by se měla pohybovat okolo 50 procent. Relativní vlhkost v zimě by měla být o něco větší. Pokud se vám nedaří tuto vlhkost dodržet, můžete do místnosti přinést sušák na prádlo, na který pověsíte několik namočených ručníků.

Zdravý spánek je potřeba podpořit. Dvě hodiny před spánkem bychom již neměli nic jíst. Podpořit spánek můžeme pomocí bylinkového čaje.

Read more

Local News