Zbavte se svých zlozvyků jednou provždy!

Share

Některé naše zvyky jsou pro nás škodlivé. Víme, že si jejich věčným opakováním ubližujeme, ale nedokážeme s nimi přestat, protože mají tu jednu výhodnou vlastnost, že uvolňují stres a dočasně nás dokáží dostat do pohody.

Protože praktikování zlozvyků přináší jen krátkodobou obranu před vnitřním napětím a kromě toho přináší pocit viny a trapnosti z toho, že se jich neumíme zbavit, stávají se jen dalším zdrojem stresu, který nás nutí naše zlozvyky opakovat a tak se pořád pohybujeme v začarovaném kruhu stresu a nesplněných předsevzetí.

Příčinou zlozvyků jsou potlačované emoce

Zdrojem zlozvyků je nesprávné vypořádávání se se stresem a duševní nerovnováhou (kterou si ani nemusíte uvědomovat). Stres vyvolávají negativní emoce jako je strach, úzkost, žárlivost apod. Nejdůležitější věc, kterou tedy musíte udělat, pokud se chcete zbavit svých zlozvyků, je porozumět svým (potlačeným) emocím, které vás stresují a motivují k zlozvykům. Čím silněji potlačujete své negativní emoce, tím obtížněji se budete zbavovat zlozvyků, kterými tyto emoce uvolňujete.

Problém zmizí, když se naučíte ventilovat své emoce jinak.

Emocionální příčiny některých zlozvyků

Hlubinná psychologie přináší někdy zvláštní vysvětlení našich zlozvyků. Zkuste se zbavit potlačených emocí, které je vyvolávají, a budete příjemně překvapeni. Zbavování se zlozvyků bude snazší.

Říhání: Příčinou tohoto převážně mužského zlozvyku může být potlačovaná agrese a hněv, který jste nestrávili a tak ho ze sebe nevědomě „vypuzujete“ (např. když jste příliš zavaleni prací).

Kouření: Strach, únik z kruté reality každodenního života, neochota vidět realitu takovou, jaká je.

Chrápání: Odpor ke změně, setrvávání na mrtvém bodě. Je s podivem, že se chrápání podle hlubinných psychologů také řadí mezi zlozvyky. Chrápání nemusí být zapříčiněno jen nadváhou a kouřením. Když se otevřete změně, vaše chrápání se může postupně vytrácet, i když trpíte nadváhou.

Žvýkání: Vztek, který neumíte strávit. Žvýkáním se marně snažíte spolknout své nestrávené pocity.

Kousání nehtů a okusování kůžičky v okolí nehtů: Potlačovaný vztek, který obracíte vůči sobě, protože se bojíte ho projevit vůči ostatním.

Skřípání zuby: Chronická úzkost, bezmoc, neschopnost poradit si s nějakou záležitostí vás doslova odzbrojuje.

Ukecanost: Vnitřní nejistota, nespokojenost, potřeba pozornosti.

Hromadění věcí: Lpění na minulosti, pocit, že nemáte svůj život pod kontrolou.

Sebepoškozování: Hluboká bolest, sebenenávist, trauma (zneužívání, rozvod rodičů apod.).

Obzvlášť nechutné zlozvyky: Šťourání se v nose, drbání se na zadku: Nedostatek uznání, pocit nedocenění druhými. Povytahování si trenýrek a sahání si do rozkroku: Divákům Ženatého se závazky se jistě vybaví pověstný hmat El Bundy při úvodní znělce. A co že je příčina tohoto zlozvyku? Někteří muži tím připomínají okolí svou autoritu, že oni jsou tady ti „šéfové“ a mají poslední slovo.

Jak eliminovat stres?

Základem je naučit se správně bojovat se stresem. Je zde pak menší prostor pro vytváření zlozvyků. Je spousta způsobů, jak čelit stresu. Uveďme některé nejdůležitější:

Přenesení části odpovědnosti na ostatní: Někdy je lepší (např. v práci) svěřit řešení nějakého problému někomu jinému, nenechat se tím zavalit jen proto, že nedůvěřujete ostatním, že to udělají tak dokonale jako vy. Nemusíte mít všechno pod kontrolou, je to úlevný pocit nechat něco plavat.

Dělání přestávek: Nejvíce stresu zažíváme v práci, tam je nesmírně důležité vyplnit pauzu smysluplně, ne zlozvyky (kouřením, rychlým hltáním jídla apod.). Výborná je na to zdravotní procházka, dechové cvičení či obyčejný dlouhý pohled z okna.

Stanovení priorit: Plnění nepříjemných úkolů nenechávejte na později, neodkládání vám přinese pocit uspokojení. A když si hned každé ráno splníte ty nejnepříjemnější věci, zbytek dne můžete vyplnit už jen těmi příjemnějšími věcmi.

Sport: Skvělá tělesná kondice a psychika jdou ruku v ruce. Nesmí jít ale o soupeření, ale o prostý pohyb pro odreagování.

Bezprostřednost: Dělejte čas od času neočekávané neplánované věci. Vydejte se domů jinou cestou, skočte si s padákem, začněte s horolezectvím apod.

Mýtus rovnoprávnosti: Nepropadejte mýtu o tom, že jsme si všichni rovni, protože nejsme. Život je nespravedlivý, každému rozdává a bere podle libosti – na někoho se v jednom kuse lepí ženy, někoho si ani nevšimnou, někdo má křehkou imunitu a snadno onemocní, někdo se dožije přes sto let i s mizerným životním stylem. Smiřte se s tím. Mýtus rovnoprávnosti vede jen k pocitům ublíženosti, závisti a provinilosti, že nejste lepší. Buďte spokojení i s tím málem, co máte.

Metody, jak skoncovat se zlozvyky

Z následujícího seznamu metod si vyberte tu, která se vám zdá nejefektivnější. Na každého člověka platí něco jiného.

Náhražka: Víte-li, co je spouštěcím mechanismem vašeho zlozvyku, můžete ho nahradit nějakým náhradním úkonem, který uvolní vaše napětí. Např. místo kouření žužlat lízátka.

Stupňování zlozvyků: Tento způsob se nedoporučuje používat drogově závislým, diabetikům, sebepoškozujícím se lidem, sexuálním delikventům apod. Může však fungovat u „nevinnějších“ zlozvyků jako je přejídání se čokoládou nebo neustálého vracení se domů a kontrolování, zda jste při odchodu zamkli.

Tato metoda vychází z toho, že zakázané ovoce nejvíce chutná. Takže si své zlozvyky nezakazujte, naopak je záměrně přehánějte do krajnosti. Musí se stát nepříjemnou nutností, ke které začnete mít odpor a časem s ní díky tomu prostě přestanete. Takže pokud máte tendenci se vracet dvacetkrát domů, abyste zkontrolovali, jestli je zamčeno, stanovte si, že pokaždé, když odejdete z domu, vrátíte se padesátkrát. Ono vás to brzo přestane bavit.

Přerušování činnosti: Zlozvyky děláme většinou neuvědoměle. Když se naučíme je vnímat a v půlce přerušovat, vede to k větší ostražitosti k těmto momentům a hlavně k pocitům, které tomu předchází. Když si uvědomíte, co vlastně děláte a co je spouštěčem vašich zlozvyků, bude snazší je nahradit méně škodlivými úkony.

Potvrzovací fráze (afirmace) a nastavení cílů: Když se vám podaří vyhnout se zlozvyku, pochvalte se za to a zapište si to do diáře jako úspěch. Můžete si vymyslet větu, kterou si v těchto případech budete opakovat, a která vás bude motivovat k pokračování v boji proti zlozvykům. Např. „Zbavuji se svého stresu a jsem v pohodě.“

Read more

Local News