Zákaz kouření od konce května – jak se to týká elektronických cigaret?

Share

Jak jistě víte, od 31. května 2017, na Světový den bez tabáku, začal platit nový zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který omezuje kouření tabáku a elektronických cigaret na řadě míst.

Česká republika se tak připojila k ostatním zemí světa, kde tento zákaz platí již několik let a kuřáci si tak již v hospodě nezapálí. Oddechnout si však mohou majitelé e-cigaret, neboť se na ně vyhláška vztahuje jen z části.

Proč došlo k zákazu kouření?

Zákaz kouření byl schválen z důvodu ochrany hostů a zaměstnanců před škodlivými účinky tabákového kouře. Ve vnitřních prostorách byli lidé vystaveni nebezpečnému kouření v mnohem vyšší míře. Proto došlo k zákazu kouření.

Výjimku mají vodní dýmky a e-cigarety

Původně chtělo ministerstvo zdravotnictví zakázat i elektronické cigarety na stejných místech jako ty klasické. Nakonec se ale e-cigarety mohou používat v restauracích i dalších prostorách stravovacích provozoven. Zákon rovněž povolil i výjimky pro čajovny, neboť kouření vodních dýmek je s čajovnami úzce spojeno.

Elektronické cigarety – kde lze kouřit?

Zákaz kouření se u elektronických cigaret netýká vnitřních prostor provozoven stravovacích služeb, konkrétně se jedná o restaurace, bary, vinárny, kavárny, čajovny, kluby, hospody, diskotéky a další podobná zařízení.

Ze zákona je kouření e-cigaret zakázáno:

  • na nástupištích veřejné dopravy,
  • ve zdravotnickém zařízení a v jejich prostorách (výjimkou je psychiatrické oddělení nebo jiné zařízení pro léčbu závislostí),
  • na dětských hřištích a v prostoru sportoviště, které jsou určené pro osoby mladší 18 let,
  • ve vnitřním prostoru všech sportovišť,
  • ve vnitřních zábavních prostorách jako kino, divadlo, výstavní či koncertní síně, různé vnitřní kulturní a taneční akce atd.,
  • ve školách a v zařízeních určených pro děti,
  • na mezinárodním letišti,
  • v dopravním prostředku veřejné dopravy.

Pokud zákon porušíte, může vám hrozit pokuta až 5000 Kč.

S e-cigaretou do restaurace či klubu

Do restaurací a barů tedy s e-cigaretami stále můžete a nemusíte se bát, že porušujete zákon nebo že byste dostali pokutu. Pokud delší dobu přemýšlíte nad přechodem na elektronickou cigaretu, pak vás jistě přesvědčí tento zákon.

Místo mrznutí venku před restauracemi či kluby si můžete vychutnat svoji e-cigaretu v teple uvnitř. Navíc máte díky ní mnohem více možností (např. můžete vybrat e-liquidy v různých příchutích, zkoušet a experimentovat, snižovat postupně dávky nikotinu apod.).

Navíc díky tomuto zákonu již nikdo nebude ve vnitřních prostorách vdechovat zdraví škodlivé látky z kouře a naše oblečení a vlasy již nebudou cítit nepříjemným kouřem.

Read more

Local News