Zajímavá fakta z historie Sazky, které jste určitě nevěděli!

Share

Že je Sazka největší loterijní společností v České Republice, to ví každý. Z tohoto důvodu jsem si pro vás dnes připravil 8 zajímavých faktů z historie, o nichž se zase tak často nemluví!

V první řadě se podíváme na samotný název společnosti a dále se podíváme na celkový vývoj společnosti Sazka.

  1. Název společnosti Sazka

V roce 1948 byly zrušeny všechny soukromé sázkové společnosti, čímž se naskytla příležitost pro založení státního podniku STASKA (Státní Sázková Kancelář). V roce 1956 byla společnost STASKA přejmenována na námi již známou Sazku (Sázkovou kancelář).

  1. První sázková hra

První sázková hra se jmenovala stejně jako název společnosti, tedy Sazka a vznikla v roce 1956. Ve hře se sázelo na výsledky sportovních utkání. V prvních 12 týdnech se prosázelo neuvěřitelných 65 miliónů Kč, díky čemuž se založila i první číselná hra Sportka, která se hraje až dodnes a pořád je mezi lidmi velmi oblíbená.

  1. Nedostatek sázenek Sportky

První losy do loterie Sportka stály 3 Kčs a hlavní výhra činila 40 000 Kčs. V tu dobu to bylo opravdu hodně peněz. Zájem o loterii byl tak ohromný, že do dvou měsíců neměla Sazka dostatek natisknutých sázenek.

Kdo by to kdy čekal, že to bude takový boom?

  1. Každé číslo Sportky představuje nějaký sport

Každé ze 49 čísel představuje nějaký sport. Inspiraci pro tuto loterijní hru Sazka získala z německé loterie, kde se tipovalo 6 čísel ze 49 čísel. Například číslo 2 představuje sport BOX a číslo 11 JUDO. Kompletní seznam sportů přiřazených k číslům naleznete zde: Seznam sportů.

listek

  1. Možnost vyhrát automobil

V roce 1962 přišla společnost Sazka s velkou inovací. Ve sportce se začalo hrát o věcné ceny (např. ledničky, televizory nebo dokonce o automobily) pomocí tzv. slosovatelných kupónů. Nicméně tato inovace si mezi sázkaři nestala moc oblíbenou, tudíž ji o dva roky později zrušili.

  1. Miliardář z Čech

Sazka umožňuje sázet na největší a nejoblíbenější Evropskou loterii EuroJackpot. Díky čemuž se jeden z Českých sázkařů stal minulý rok výhercem 2,466 miliardy Kč, což je nejvyšší výhra v historii České Republiky a zároveň nejvyšší prozatimní výhra loterie Eurojackpot!

  1. Sázenky Sportky zpracovávalo 1 500 brigádníků

Než začalo strojové zpracování sázenek, Sazka zaměstnávala okolo 1 500 brigádníků, kteří činnost strojů zastávali. V roce 1969 se zavedlo strojové zpracování sázenek a proto spoustu brigádníku propustili. Jak se říká, vývoj nezastavíš.

  1. Sazka už se třikrát stěhovala

Své první sídlo měla Sazka v budově nakladatelství Olympia v pražské Klimentské ulici. Později se přesunuli do „Nekázanky“ (budovy Živnostenské banky). Aktuálně můžeme sídlo Sazky navštívit v Praze 9, ulice K Žižkovu 851, kde působí od roku 1992.

Pokud vás zajímají loterie a chtěli byste se dozvědět další zajímavé informace o loterijních hrách, určitě si prohlédněte stránku vyhraj.com, na které naleznete mnoho podobných článků a aktualit ze světa loterií.

Read more

Local News