Vzdělání – Jaké jsou vaše šance na uplatnění?

Share

Zjistěte, zda se svým vzděláním máte šanci na dobré pracovní místo. O které profese je na trhu práce největší zájem?

Již dávno jste pověsili studium na hřebík nebo jste pořád aktivním studentem? Ať tak či onak, jistě vás bude zajímat, zda máte šanci na získání dobré pracovní pozice, nebo jestli budete složitě obcházet jednotlivé společnosti a účastnit se desítek pohovorů bez valného úspěchu.

Středoškolské vzdělání

Podle průzkumů pracovního trhu si nejlépe práci shánějí absolventi technických oborů, může jít o strojní zaměření, stavební průmyslovku a učiliště. Rovněž vysoké šance mají i zdravotní sestry a studenti specializovaných zdravotních oborů (zubní laborant, fyzioterapeut aj.). Ostatní středoškoláci mohou získat dobré uplatnění zvláště v případě perfektní znalosti angličtiny nebo němčiny.

Nejhůře jsou na tom absolventi gymnázií bez specializace. 

Bakaláři

Tento stupeň vzdělání lze využít zejména na pozicích tzv. středního managementu a ve většině administrativních pozic. Co se týká technicky zaměřených prací, tam mají ve většině případů raději středoškoláky, u odborných činností zase inženýry. Bakalář je mnohdy brán jako nedostačující “polotitul“, magistři mají dle úřadů práce a personálních agentur větší šance.

Absolventi vyšší odborné školy

Diplom z VOŠ je nejvíce ceněn u zahraničních firem, zvláště těch německých, kde je tento typ vzdělání nejen běžný, ale i žádaný. Výhodou jsou technická a ekonomická zaměření s praxí.

Absolventi “VOŠek“ mají mnohem vyšší šanci na uplatnění než středoškoláci. Ovšem největší příležitosti mají vysokoškoláci s tituly PhD, Mgr. nebo Ing.

Absolventi vysokých škol

Průzkumy trhu práce potvrzují, že nejlepší pozice získávají ti s vysokou školou. Dobře jsou na tom jak technici, tak i absolventi teoretického zaměření. Například titul PhD otevírá cestu v oblastech, kde je náplní práce výzkum, analýza, interpretace a vyhodnocování dat apod. Uplatnění lehce nacházejí i učitelé a zubaři.

Někdo by mohl namítnout, že zná vysokoškoláky, kteří hledají práci po dlouhou dobu bez větší šance na dobré uplatnění. Je však třeba si uvědomit, že to hlavní je v člověku samotném, jeho aktivitě, přístupu a snaze práci najít. 

picjumbo.com_HNCK5658

Titul PhD zlepší vaše profesní vyhlídky

V poslední době velice žádaný titul PhD není nutno nijak zvláště představovat. Zkratka vychází z latinského „philosophiae doctor“, což je překládáno jako doktor filozofie, přezdívaný také jako „velký doktorát“. Jde o nejvyšší formu akademického vzdělání vhodné zejména pro zapálené profesionály v dané vědecké oblasti.

Délka studia závisí na množství času a chuti, kterou je schopen student svému studiu dát, nejméně je to však 3 roky.

Pakliže chcete rozvíjet své profesionální schopnosti a nově načerpané vědomosti a poznatky využít k naplnění současných profesních cílů, neváhejte, začněte studovat a získejte titul PhD moderní formou – online.

Read more

Local News