Vyvedení firmy do zahraničí zní lákavě, má však legitimní úskalí

Share

Chtěli byste své firmě, která aktivně spolupracuje se zahraničními partnery, případně má část své agendy za hranicemi České republiky, zvýšit zisky tím, že byste daně platili v jiném státě? Nemyslete si, že vyvedením firmy do zahraničí a soustředěním daní do takzvaného daňového ráje si o mnoho polepšíte. Pro offshore společnosti platí mnoho složitých pravidel, jež nejsou aplikovatelná na všechny firmy a způsoby podnikání. S hlubším povědomím o podmínkách offshore vám pomohou specializovaní daňoví poradci, nastaví vám optimalizaci daní i opatří potřebné dokumenty, jakož vám budou průběžně pečovat o účetnictví a mezinárodní komunikaci s příslušnými úřady.

Ve kterých státech se nejčastěji zakládají offshore společnosti?

V mezinárodním měřítku je každý rok zakládáno mnoho tisíc offshore společností. Tyto společnosti (v Česku známé jako společnosti s ručením omezeným a akciové společnosti) jsou v cizině právnické osoby, jež musí být registrovány ve státě, které optimální daňový režim umožňují. K nejoblíbenějším offshore destinacím patří Kypr, Monako, Madeira, Lichtenštejnsko, Kajmanské ostrovy, Bahamy, Panama, Belize, Bermudy, Libérie, Seychelly nebo Britské Panenské ostrovy. Offshore společnosti najdeme ve sféře mezinárodního obchodování, elektronických a poradenských službách, naproti tomu například maloobchodu a řemeslné výrobě se offshore nedoporučuje.

Chcete svoji firmu zařadit do offshore režimu? Možná by vám stačila tuzemská daňová optimalizace

Z českých společností a firem zhruba 3 % využívají daňových rájů, ovšem meziročně jich přibývá o přibližně dvacet procent. Podle odhadů z odborných kruhů se Česká republika přesunem firem do zahraničí na daních připravuje ročně o přibližně 60 miliard korun. Opakem offshore je onshore společnost. Ta není registrovaná v cizině a je evidována ve veřejně dostupné databázi firem, jako je například Obchodní rejstřík. Těmto společnostem nezbývá jiná optimalizace daní, než jsou kupříkladu slevy na dani, daňové úspory a výhody.

Bez daňových poradců se při zakládání offshore společnosti neobejdete

Pokud se domníváte, že by vaše a. s. nebo s. r. o. mohla splňovat podmínky pro offshore režim, kontaktujte prověřenou specializovanou společnost, jako je Moneus, a prozkoumejte blíže specifikaci a praktické kroky k přesunu firmy do zahraničí. Offshore společnost musí mít sídlo v konkrétním státě. Tam musí fungovat i místní zástupce. V dané zemi je třeba vládě platit paušální daň. Poté si bude moci firma užívat výhod, jež spočívají v anonymitě a diskrétnosti – údaje o vnitřní správě ani majitelích společnosti nejsou veřejně přístupné. Z příjmu se platí nulová daň. Mnoho z daňových rájů nepožaduje vedení účetnictví, podávání výročních zpráv ani provádění auditů. Provozní náklady a zákonné povinnosti jsou minimalizovány, úřady velmi málo zasahují do samotné existence společnosti, stejně jako zde není třeba platit dědickou či darovací daň.

Otevřete své účetnictví pro absolutní legalizování daňových změn

K založení offshore společnosti je třeba mít patřičné povědomí o možných úskalích a podmínkách vzniku. Daňový poradce před nastartováním offshore módu musí pečlivě nastínit daňovou koncepci a provést zevrubnou analýzu. Bez důkladných znalostí o plánech potenciální offshore společnosti nelze k vyvedení firmy do zahraničí vůbec přistoupit. Některým firmám totiž více vyhovuje onshore režim, při němž se nalezne ideální daňová optimalizace, jež bude výhodná v tuzemském měřítku třeba více než v offshore v zahraničí. Podstatnými kroky navazujícími na podrobnou analýzu fungování firmy jsou podrobné vědomosti o transakcích, plánované koncepci a právní znění veškerých smluv. Offshore musí být postaveno na bezchybném a legálním obchodování, otevřeném jednání bez právních úskoků a nezákonných kliček. Problémy s finančními úřady je třeba hned ze začátku odmítnout. Dalším krokem je výběr dané země. Pro některé firmy může být výhodnější založení onshore společnosti v zemi Evropské unie, kde se sice standardně daní, ale v lepším režimu než v tuzemsku. Právní a účetní kroky by mohly být jednodušší a výhodnější než samotné založení offshore.

Read more

Local News