Výhody nového notebooku oproti repasu

Share

Uvažujte, že si pořídíte notebook? Nechce se vám platit „velké“ peníze za nový stroj? Přemýšlíte o repasovaném počítači? Jaký je vlastně dnes poměr cena/výkon u repasovaných počítačů a vyplatí se vůbec do nich investovat? Toť otázka. I počítačoví odborníci, kteří dříve stranili repasovaným počítačům, jsou dnes již na vážkách a většina z nich se přiklání na stranu nových notebooků. Proč?

Cena notebooků neustále klesá

Ano je to tak. Notebooky jsou stále oblíbenějším typem počítačů a díky svým vlastnostem a dostatečným výkonem u mnoha uživatelů vytlačily klasické stolní počítače. Nejlevnější notebooky začínají na částce již něco přes 4 tisíce a za 10 tisíc si můžete koupit již pěkný, docela „našlápnutý“ stroj. Repasované počítače však mají i na současném trhu své místo. A jsme zase u ceny. Repasovaný notebook můžete dnes koupit skutečně za symbolickou cenu, která začíná již na 3 tisících. Vedle přívětivé ceny je zde ještě jeden důležitý aspekt. Repasované počítače jsou obvykle stroje kvalitních značek či počítače vyšší třídy jako například MacBook. Repasy v době své „slávy“ fungovaly ve firmách, měly i dobrou konfiguraci a byly osazeny kvalitními komponenty. Čas ale neúprosně běží, zvláště ve světě počítačů.

Nový MacBook Pro s displejem 13 palců nabízí práci bez kompromisů.
Nový MacBook Pro s displejem 13 palců nabízí práci bez kompromisů.

Proč nejsou repasované počítače již tak výhodné?

V nabídkách firem, které notebooky repasují, najdete kolikrát i dnes docela pěkné a zajímavé kousky, jež jsou na první pohled přívětivé i cenou. Obvykle jsou to značky, které uspěly svojí spolehlivostí (kvalita nových notebooků není již tak vysoká jako v minulosti) – Asus, Toshiba, HP či Apple, ale také například značka Dell. Pojďme se ale podívat, co se vlastně s notebookem děje, než se jako repasovaný dostane k vám. Notebooky většinou pocházejí z velkých firem, které pravidelně obnovují svůj technický park nebo od leasingových společností z celé EU, jež počítače pronajímají firmám. Bohužel většina repasovaných notebooků má docela dost „nalítáno“. Tyto vykoupené notebooky se vyčistí, z nefunkčních kusů se doplní funkční díly do ostatních, případně se vymění klávesnice. Seriózní firmy, jež se zabývají repasováním počítačů, je také testují a dokonce nabízejí i záruku (většinou 6  ̶  12 měsíců), případně i možnost si počítač doma vyzkoušet a bez udání důvodu, obvykle do 30 dnů, vrátit.

Repasované notebooky však mají své nešvary. Ač na první pohled vypadají skvěle a mohou i pěkně „šlapat“, většinou mají problémy s velmi nízkou kapacitou baterie, nižší svítivostí displeje, hlučnějším diskem, vyleštěným trackpadem či velkou vůlí víka. Také bývá kolikrát problémem s kvalitou doplněných součástek. Když byste i přes tyto všechny nevýhody „riskli“ repasovaný notebook, rozhodně si připočítejte k nabízené ceně cenu nové baterie.

Repasované notebooky mají často problémy s trackpadem.
Repasované notebooky mají často problémy s trackpadem.

Nový notebook je zkrátka nový notebook; se zárukou a značkovým servisem. Hledáte-li však skutečnou kvalitu, dopřejte si nový MacBook Air nebo MacBook Pro (mimochodem iSTYLE nabízí zajímavé studentské slevy) nebo nejvyšší třídu z řady XPS značky Dell. Firmy si mohou snížit cenu skrze odpočet DPH.

Read more

Local News