Vybíráte novou tiskárnu? Ujasněte si napřed tyto 4 věci

Share

Pořízení nové tiskárny pro většinu z nás patří (tak jako nákup nového telefonu nebo počítače) do pomyslné skupiny „větších nákupů“. A těm zpravidla předchází i více či méně zevrubný průzkum nabídky prodejců a možných alternativ. Abychom vám vybírání aspoň trochu ulehčili, sepsali jsme pro vás rychlý návod se 4 nejdůležitějšími tipy.

Některé body se možná budou zdát zcela samozřejmé, divili byste se ale, kolik lidí je stále ignoruje.

Co budete tisknout?

Zní to jako banální otázka, ale typ dokumentů, které budete tisknout, hraje ve výběru té pravé tiskárny velkou roli. Na trhu je dostupná široká škála modelů, výrobci tiskáren a náplní navíc neustále přicházejí s čerstvými novinkami a není lehké s nimi držet krok.

Proto si nejdříve ujasněte, co chcete tisknout. Obrázky ve vysokém rozlišení? Pak je pro vás nejlepší volbou inkoustová tiskárna. Budete naopak tisknout spíš černobílé texty? V tom případě vám přijde vhod laserová tiskárna. Obecně – čím vyšší rozlišení tiskárny (měřeno v DPI neboli bodech na palec), tím ostřejší a jemnější je výsledná kvalita tisku.

TIP: Copycentrum

Tisknete často fotografie? Zvolte určitě inkoustovou tiskárnu. Pokud fotíte na analog, nejspíš vám přijde vhod tiskárna se skenerem.

Kolik toho budete tisknout?

Laserové tiskárny jsou v kancelářích všudypřítomné. A to z dobrého důvodu. Jejich rychlost umožňuje vytisknout potřebné dokumenty dřív, než k tiskárně dojdete od stolu. Pokud jste někdy tiskli obyčejné textové dokumenty na inkoustové tiskárně, určitě si vzpomínáte na spoustu promarněného času, zatímco ze sebe tiskárna pomalu soukala papír potištěný ještě vlhkými písmenky. Originální tonery od prověřených výrobců vám navíc krom rychlosti tisku zaručí i jeho dobrou kvalitu. Namátkou můžeme zmínit například náplně Canon, Brother nebo HP.

Jaké funkce skutečně potřebujete?

Potřebujete vytvářet digitální zálohy papírových dokumentů? Pokud ano, pak je pro vás skener nezbytností. Nehledě na to, že možnost rychlého kopírování již hotových tisků je taky užitečnou vlastností nové tiskárny.

V dnešní době není problém sehnat multifunkční tiskárnu za rozumnou cenu. Ale zároveň nezapomínejte, že v jednoduchosti je síla. Není potřeba za každou cenu vybírat tiskárnu, která vám uvaří kafe a předpoví počasí, pokud vše, co potřebujete, je standardní model pro tisk jednoduchých textů.

Komplexní multifunkční zařízení navíc bývají více náchylná k poruchám. Běžná tiskárna proto nakonec může být z dlouhodobého hlediska výhodnějším řešením.

Před pořízením multifunkční tiskárny si dobře promyslete, zda všechny její funkce skutečně využijete.

Jaký je váš rozpočet?

Pokud řešíte, kolik peněz můžete do nové tiskárny investovat, nikdy nepočítejte pouze s pořizovací cenou. Vždy pamatujte i na občasnou nutnost výměny některých komponentů, inkousty a tonery nejsou levnou záležitostí. A přestože existují levnější možnosti (jako jsou alternativní tonery nebo kompatibilní cartridge), rozhodně není radno podceňovat pravidelné výdaje za náplně. Je to jako pořídit si auto, aniž byste se podívali, kolik benzínu spotřebuje na 100 km.

Description: Pořízení nové tiskárny patří do pomyslné skupiny „větších nákupů”. Abychom vám tuto práci trochu ulehčili, sepsali jsme pro vás rychlý návod.

Read more

Local News