Vybíráme držák na TV. Podle jakých kritérií se řídit a jaké druhy vlastně existují?

Share

Televize pověšená na zdi zkrátka vypadá dobře. Pokud ji srovnáme s běžným umístěním na nějakém stojanu, je jasné, který případ je elegantnější. Navíc si ji můžete pověsit do libovolné výšky tak, jak je vám to příjemné. Pokud si z držáků na TV vyberete nějaký polohovatelný, budete si moct užívat i různých pozorovacích úhlů. Až postupem času a po vyzkoušení několika variant zjistíte, jaký náklon vám vyhovuje nejvíce. Takovou možnost bez závěsného televizního držáku nezískáte.

Držáky na TV představují velmi praktické řešení do stísněných prostor. Ve chvíli, kdy v obývacím pokoji přemýšlíte nad každým decimetrem a u každého nového kusu nábytku dlouze uvažujete, jestli je skutečně nezbytné ho pořizovat, vám absence televizního stolku či skříňky pod televizi významně pomůže. Navíc vám odpadne i starost s tím, jaký stolek nebo skříňku vybrat. Možná tak zjistíte, že žádný nábytek pod televizí mít nemusíte. A ještě na tom ušetříte.

Pro začátek si ujasněme, jaké televizní držáky si můžete pořídit. Existuje pět základních druhů rozdělených podle toho, jak s nimi lze manipulovat.

Typy držáků na TV

Fixní držáky

Fixní neboli pevné držáky jsou ty nejběžnější a zároveň nejlevnější. Nelze s nimi totiž nijak hýbat. Jak na ně jednou televizi pověsíte, tak s ní bez převrtání už nehnete. Zato však zabírají nejméně místa a disponují vysokou nosností. Pokud tak vaše televize váží více, než je obvyklé, nebo sháníte levný televizní držák, je pro vás právě fixní držák tou správnou volbou.

Pořízení pevného držáku může znamenat riziko, že se jen tak nedostanete k zadním vstupům a výstupům televizoru. tento typ držáku totiž poskytuje jen velmi málo prostoru mezi zdí a televizí, což přístup k její zadní části výrazně ztěžuje. Pro využití zadních vstupů a výstupů byste vždy museli televizi sundat z držáku, což je nepohodlné a nepraktické.

Výklopné držáky

Výklopné držáky už v oblasti polohovatelnosti nabízejí mnohem více. Můžete s nimi pohybovat nahoru a dolů, což umožňuje přístup i k zadní části televizí. Získáte také nové pozorovací úhly, což se například v ložnici při sledování z postele hodí. Náklon televize se v obou směrech pohybuje kolem 20 °. Výklopné televizní držáky také nezabírají příliš mnoho prostoru.

Otočné (kloubové) držáky

S kloubovým držákem lze s televizí pohybovat do všech stran. Můžete ji naklápět nahoru a dolů a zároveň otáčet až o 90 ° doleva či doprava. Aby to bylo možné, mezi televizí a stěnou vznikne větší prostor, držák tak zabírá více místa. Proto otočné držáky nejsou příliš vhodné do menších obývacích pokojů, není totiž zdravé ani příjemné sledovat obrazovku ze vzdálenosti několika centimetrů.

Kloubový držák se často vyrábí ve variantě s výsuvným ramenem. Jen takový výsuvný polohovací držák na TV je schopen otočit televizi až o 90 ° a oddálit ji od stěny. Držáky bez ramena jsou při otáčení a naklánění omezené velikostí televize a držáku samotného (respektive mezery mezi stěnou a televizí).

Výškově nastavitelné držáky

Tyto držáky pracují na stejném principu jako kloubové, ale přidávají ještě jeden rozměr, a to změnu výšky.

Stropní držáky

Stropní držáky stojí trochu stranou od ostatních. Nabízejí libovolný náklon, výšku i otočení. Hodí se však spíše do větších místností, pro použití v domácnostech se příliš často nepoužívají.

Na co si dát při vybírání televizního držáku pozor

Podle čeho držák na TV vybírat? Jaká kritéria jsou nejdůležitější? Jasno musíte mít především ve dvou věcech:

· Jakou televizi máte (nebo si chcete pořídit).

· Co od držáku očekáváte.

Klíčová je nosnost

Starat se o to, jestli máte LCD televizor nebo plazmu, není vůbec důležité. Nic jako speciální držák na LCD (LED, OLED, QLED) TV neexistuje. Naopak znát musíte hmotnost. Každý držák má totiž stanovenou nosnost. Ta určuje, kolik kilogramů je schopen udržet bez jakéhokoliv poškození a vlivu na funkčnost. Pokud tak víte, že vaše televize váží například 20 kg, poohlížejte se po držácích s alespoň takovou nosností. Nosnost televizních držáků je většinou naddimenzovaná, už k ní tak nemusíte připočítávat žádnou rezervu. Jednoduše řečeno pro 20 kg těžkou televizi vám bohatě stačí držák s nosností 20 kg.

VESA standard

Každý držák má ve svých specifikacích uvedenou dvojici čísel, označenou jako VESA standard. Jde o velikostí údaj, která se udává v milimetrech (například 600 × 400) a říká, jak vzdálené mají být šrouby na zadní straně televize, aby byla kompatibilní s daným držákem. Za tyto šrouby se televize k držáku připevňuje.

Šrouby jsou na televizi čtyři a jsou umístěné do čtverce. Vždy pamatujte, že první číslo udává horizontální (vodorovnou) vzdálenost dvou šroubů a druhé číslo svislou. Je totiž rozdíl, jestli napíšete VESA 200 × 400, nebo VESA 400 × 200. Zvlášť v případech, kdy výrobce televize VESA standard neudává, a vy si rozteč měříte sami, na to dávejte pozor.

Šířka televize

Šířka televize vás zajímá pouze tehdy, když si plánujete pořídit držák umožňující televizí otáčet do stran. Počítejte vždy polovinu šířky televize, připočítejte k ní alespoň 5 cm rezervu a získáte údaj o tom, jak daleko od zdi má být například kvalitní otočný držák na TV 23 – 60´´ umístěný.

Jaký držák chcete?

Výběr konkrétního typu držáku se odvíjí od toho, co od něj očekáváte. Pokud chcete televizi na držák pouze zavěsit, nehýbat s ní a nepotřebujete přístup k výstupům a vstupům na zadní straně televize (nebo je vaše TV má z boku), je pro vás ideální držák fixní. Pokud ne, záleží už jen na tom, jak moc s ním chcete otáčet a polohovat.

Pár tipů na závěr

· Montáž držáku je téměř stejně důležitá jako jeho výběr. Můžete mít dvojnásobnou nosnost, než potřebujete, ale když držák nedůsledně a špatně přimontujete, pádu televize stejně nezabrání.

· Vzhled držáku není ve většině případů vůbec důležitý. Televize ho stejně celý zakrývá. Pouze pokud držákem výrazně (přes 30 °) otáčíte do strany, je vidět.

· Pořiďte si krytky na kabeláž. Když už jste se rozhodli pověsit televizi na zeď, což je velmi estetické, nezkazte si to podél zdi visícími kabely.

· Upřednostňujte držáky s korekcí roviny. I minimální nepřesnost při instalaci držáku na zeď či nepatrný náklon stěny může znamenat viditelnou nerovnost na televizi samotné. To nepůsobí nijak elegantně, a především to ruší při sledování.

· Zkuste si na zeď pověsit i monitor. Pokud se vám myšlenka na zdi pověšené televize líbí, vězte, že to stejné lze provést i s monitorem od počítače. Existuje i nástěnný držák na monitory.

Read more

Local News