Výběr pneumatiky a ráfku: Jak správně vybrat kolo na auto?

Share

Výměna kol z letních na zimní a naopak. Je to každoroční proces. Jednou ale přijde chvíle, kdy budete muset koupit nová kola. Jak vyprat ta správná?

Kolo jako kolo. Nebo to tak na první pohled alespoň vypadá. Jenže pravda je úplně někde jinde. K tomu, aby vám vůz spolehlivě a dlouho sloužil, potřebujete také správná kola. V tomto článku vám tedy připomeneme, jak správně vybrat pneumatiky.

Jak vybrat správná kola

Než se začnete kochat vysněnými pneumatikami a koly, nejprve si zjistěte, která kola budou k vašemu autu nejlépe pasovat. Nejpřesnější informace naleznete ve velkém technickém průkazu. Tam totiž máte napsané nejen schválené rozměry pneumatik, ale také rozměry ráfků.

Nahlédli jste do technického průkazu a vidíte nesmyslnou snůšku písmenek? Nebojte. Povíme vám, jak tento zašifrovaný kód rozluštit. Vezměme si pro příklad označení 6J x 14 ET 37; 185/60 R14 82H. První část, tedy 6J x 14 ET 37 označuje parametry ráfku, zbytek pak parametry pneumatiky. Pojďme popořádku:

  • 6 – šířka ráfku v palcích,
  • J – typ patice (J uvidíte ve většině případů),
  • 14 – průměr ráfku v palcích,
  • ET – vzdálenost od osy kola k jeho dosedací ploše v milimetrech.
  • 185 – pneumatika je 185 milimetrů široká,
  • 60 – poměr výšky bočnice pneumatiky k její šířce,
  • 82 – hmotnostní index,
  • H – rychlost 210 km/h.

To zjednodušeně znamená, že ALU kola 5×1120 R16 či ALU kola 5×112 R18 na toto auto nenaroubujete. Mají totiž mnohem větší velikost, než uvádíme v našem příkladu (v prvním případě 215/60R16 a ve druhém případě 245/40R18).

Existuje jiná možnost?

Námi popisovaný postup je v podstatě nejjednodušší a časově nejméně náročný. Pokud ale chcete zjistit doporučenou velikost vaší pneumatiky a ráfku, stačí požádat autorizovaný servis. Případně vám může se čtením z technického průkazu pomoct zdatnější kamarád či soused.

Před nákupem pneumatik si ale pamatujte jednu věc – rozhodně neexperimentujte. Jakákoliv odchylka se okamžitě projeví v jízdních vlastnostech. Tachometr brzy začne uvádět nepravdivé hodnoty a zbytečně budete zatěžovat svoje auto. Stojí to za to?

Read more

Local News