Vše o omrzlinách: Jak vznikají, příznaky a jaká je nejlepší prevence

Share

Pohybujete se často venku i při nízkých teplotách nebo venku dokonce pracujete? Pak jistě víte, jak mráz dokáže potrápit nejen vaši pokožku. Suchá kůže na rukou či obličeji se léčí těžko, pokud jste mrazu vystavování opakovaně – nemluvě o nepříjemných a bolestivých prasklinách. Věděli jste ale, že vám také hrozí vážné omrzliny?

Možná jste si mysleli, že poranění chladem se vyskytuje především u nedostatečně vybavených členů vysokohorských výprav. S omrzlinami se ale můžete setkat i u nás – proto je důležité jim předcházet. Pokud se budete pohybovat v chladném prostředí, zvolte správné oblečení a vybavení.

Hrozí trvalé následky i nebezpečné infekce

Omrzliny nejčastěji vznikají na okrajových částech těla, tedy na končetinách (hlavně prstech), ale omrznout vám mohou i uši či nos. V postižených místech nejprve ztratíte cit a následně hrozí poškození tkáně. V krajních případech můžete o postiženou část těla přijít.

Znecitlivění prstů na nohou zažil asi každý – jde o nepříliš nebezpečné lehké omrzliny. Při těch těžších tkáň odumírá a poškození nejen kůže tak může být trvalé. Příčinou je stažení tepének (rozvětvených tepen) a následné omezení krevního oběhu v konkrétní části těla, která se tak nezásobuje krví – a ta je pro tkáně nepostradatelná.

První stupeň omrzlin se projevuje zesvětláním kůže, ztrátou citlivosti a pozdějším začervenáním a bolestí místa vystaveného nízkým teplotám. Následuje druhý stupeň provázený tvorbou puchýřů. Při třetím stupni pak dochází ke krvácení do kůže a postižené oblasti ztmavnou – objeví se modročerné zbarvení. A v případě nejzávažnějšího čtvrtého stupně už je tkáň nevratně poškozená a po zahřátí odpadá. Nebezpečím je také vznik následné infekce, která může ohrozit váš život.

Před omrzlinami vás ochrání kvalitní oblečení a vybavení

Jak omrzlinám předejít? Zásadní je především dostatek informací o podmínkách, kterým budete vystaveni, abyste se na ně mohli připravit. Nepodceňte výběr a přípravu kvalitního vybavení určeného do nízkých teplot – tedy oblečení, bot a dalších pomůcek. Někteří lidé mají zvýšenou citlivost vůči chladu, pokud mezi ně patříte, věnujte se přípravě obzvlášť pečlivě.

Jaké vybavení vás tedy může před omrzlinami uchránit? Vždy záleží na konkrétních podmínkách: teplotě, vlhkosti, síle větru i času stráveném venku. Pomůže především kvalitní oblečení, které zahřeje. Samozřejmostí by měla být zateplená obuv s vyšší gumovou podrážkou, která zamezí přístupu chladu od země. Přidat můžete ještě speciální zimní vložky do bot.

Nezapomínejte ani na pracovní rukavice, které neprofouknou, nepropustí ani vodu a udrží dlaně a prsty v teple. Vaše uši ochrání kvalitní čepice – opět se zaměřte na materiál, který odolá ledovému vzduchu. Nezanedbejte ale ani obličej: ideální bude zimní kukla. Kvalitní zimní pracovní obuv a zimní oblečení pro práci i volný čas najdete třeba na e-shopu ARDON.cz.

Read more

Local News