Víte, jaký je rozdíl mezi CNC soustružením a CNC frézováním?

Share

Pokud je pro vás CNC obrábění tak trochu jako španělská vesnice, zřejmě ani nemáte ponětí, že existují určité rozdíly mezi soustružením a frézováním. Sice se jedná o velice podobné procesy, které dosahují podobných výsledků, ale rozhodně to není totéž. V následujících řádcích vám o těchto dvou metodách prozradíme více potřebných informací.

Co je to CNC obrábění?

Předtím, než se podíváme na rozdíly mezi soustružením a frézováním, byste měli vědět, co je to vlastně CNC obrábění. Pod zkratkou CNC se skrývá anglické slovní spojení Computer Numerical Control (počítačem řízený obráběcí stroj) a představuje zadávání pokynů do stroje, který potom řídí soustruhy, frézy a brusky. Odstraní ze surového materiálu přebytečný materiál a vytvoří se požadovaný díl podle přesných specifikací.

Rozdíl mezi CNC soustružením a CNC frézováním

Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma metodami spočívá v tom, jaká část se skutečně pohybuje – samotný stroj, nebo surový materiál. Při CNC frézování zůstává materiál na místě, zatímco řezné nástroje kolem něj rotují, kdežto při CNC soustružení je to opačně, tedy nástroje zůstávají na stejném místě a materiál se otáčí.

Výše zmíněný popis je poměrně zjednodušený, přičemž v procesech se skrývá mnohem více, než se na první pohled zdá. Řezný nástroj u CNC soustružení je jednobodový, u frézování zase vícebodový. Frézování je vhodné pro obrábění rovných a nepravidelných povrchů, ale soustružení slouží k opracovávání válcových nebo kuželových povrchů.

Kdo nabízí stroje a zařízení pro zpracování plechů a oceli?

Potřebujete do výrobního podniku pořídit profilovací stroj, nebo sháníte spolehlivé tvářecí stroje? V takovém případě se obraťte na Company PMX s.r.o., což je společnost zabývající se výrobou a prodejem různých výrobních strojů. V portfoliu najdete i podavač a samozřejmě v něm nechybí zakružovačka. U zmíněného profesionála zakoupíte i svařovací stůl, přičemž jednotlivé svařovací stoly jsou k dostání v mnoha velikostech.

Read more

Local News