Víte, jaký je rozdíl mezi centrální a lokální rekuperací vzduchu?

Share

Také je u vás horko až k zalknutí, ale klimatizaci nesnášíte dobře a otevírat okna vám brání hluk z ulice či nálety krvežíznivých komárů?

Řešením by v tomto případě mohla být rekuperační jednotka. Ta se postará o výměnu vzduchu v místnosti, aniž by bylo zapotřebí otevírat okna. A v zimě vzduch navíc nejenom vymění, ale navíc i ohřeje. Jak to je možné?

Co to je rekuperace?

Pod pojmem rekuperace se rozumí zpětné získávání tepla. To obstarává zmíněná rekuperační jednotka, která se podobně jako jednotka klimatizační skládá ze dvou částí – vnitřní a vnější. Ta zjednodušeně řečeno nasaje venkovní vzduch, rekuperační výměník ho vymění a prostřednictvím vnitřní jednotky vpustí do místnosti. Zároveň ale také nasaje odpadní vzduch z objektu a ten zase pošle ven.

Rekuperátor jako výměník

Při větrání se tedy jinými slovy využívá energie vzduchu, kterou byste za normálních okolností pustili ven okny. A nejenom to. V závislosti na účinnosti rekuperační jednotky se nasátý čerstvý vzduch zároveň ohřeje. Rekuperátor tak v podstatě funguje jako výměník, kterým proudí přívodní a odpadní vzduch opačným směrem. Aniž by se cestou potkaly.

Proč rekuperovat?

Výhod spojených s rekuperací je hned několik. V první řadě se jedná o velmi efektivní způsob větrání, který vás nepřipraví o draze zaplacené teplo. Majitelé domů s rekuperační jednotkou tedy nemusí otevírat okna. Ale mohou. Další výhodou je eliminace vlhkosti, obzvláště v zimním období. Rekuperační jednotka zabrání vzniku kondenzace na zdech a následných plísní.

Mýty o rekuperaci

S rekuperací je však spojena řada mýtů. Jeden říká, že je vhodná jen pro pasivní domy. Tak tomu samozřejmě není. Větrání s rekuperací je vhodné pro každý zateplený dům s novými okny. Další obavy jsou spojené s hlučností daného zařízení. Ani ty nejsou opodstatněné. Pokud nestojíte přímo u jednotky, vůbec si nevšimnete, že systém běží.

Centrální rekuperace vzduchu

Ale abychom se dostali k dopovědi na otázku položenou v titulku tohoto článku. Na trhu se setkáte s rekuperačními jednotkami centrálními a lokálními. Centrální rekuperace vzduchu je vhodná pro velké bytové domy a komerční objekty, v nichž je žádoucí větrání ve všech místnostech. Umožňuje totiž větrat všechny místnosti jedním zařízením.

Lokální rekuperace vzduchu

Pokud však chcete větrat například pouze ložnici, obýváku, pracovně, dětském pokoji či pokoji pro hosty, bude pro vás dostačující lokální rekuperace vzduchu. Tak je také ve srovnání s rekuperací centrální i cenově dostupnější. Jedno zařízení je obecně doporučováno pro místnost do 25 m² . Větší místnosti, většinou se jedná o obývací pokoje, si pak žádají dvě rekuperační jednotky.

Read more

Local News