Víte, co znamenají písmenka na jističích?

Share

Snad všichni víme, kde máme doma jističe. Však právě tam jdeme, když nám doma vypadne elektřina. Jako první řešení prostě zkusíme zase nahodit jističe. Někdy je třeba ještě odpojit nějaký ten spotřebič, jindy je problém komplikovanější. Věděli jste ale, jaké jsou typy jističů?

Dobré kabely a vodiče, rozvaděče a jističe jsou základem elektrické bezpečnosti v domácnosti. Podle čeho se vlastně vybírá takový jistič? Obvykle hledáme hodnotu jmenovitého proudu. Stejně důležitá je ovšem také vypínací charakteristika, jež nám říká, po jaké době jistič přeruší el. proud vzhledem k velikosti nadproudu.

Jak vypadá běžný jistič pro domácí použití?

Běžné jističe mají dva typy spouští:

  1. Tepelná spoušť – tvoří ji bimetalový pásek, který se ohřívá vlivem průchodu el. proudu. Při nadproudu se ohne a zatlačí na zámek, který rozpojí kontakt.
  2. Elektromagnetická spoušť – když je vysoký nadproud (např. zkrat v el. obvodu), přitáhne k sobě kotvu, která uvolní zámek jističe a obvod se rozpojí.

Kdy jistič okamžitě přeruší obvod?

Jak vysoký musí být proud, aby jistič zafungoval a okamžitě přerušil obvod? To záleží na charakteristice jističe, a přesně od toho jsou jističe značené písmenky.

  • Písmenko B: Jistič přeruší obvod při 3-5,5násobku jmenovitého proudu. Využívají se pro zásuvkové a světelné obvody v domácnosti.
  • Písmenko C: Jistič přeruší obvod při 5,5-10násobku jmenovitého proudu. Využití pro transformátory, větší světelné okruhy a menší elektromotory.
  • Písmenko D: Jistič přeruší obvod při 10-20násobku jmenovitého proudu. Využívají se pro velké kapacitní a indukční zátěže.

Pro klasické domácí spotřebiče tedy postačí B, avšak u silných elektromotorů (elektrické nářadí, svářecí transformátory) je vhodné volit jističe s charakteristikou C. Tyto přístroje totiž potřebují vysoký proud pro rozběhnutí.

A kde je sehnat? Například v e-shopu Elfetex.cz, kde pořídíte i rozvaděče a další vybavení.

Read more

Local News