Vidíte se jako muž se sekyrou, nebo raději s pytlem pelet? Cena pelet klesá – topte s nimi

Share

To, jak je dřevo levné, se na nás valí ze všech stran. Kůrovec zcela změnil situaci na trhu. Jenomže, umíte si představit sebe se sekyrou v ruce? Při štípaní dřeva, nebo dokonce při kácení v lese?

Topení peletami je moderní způsob vytápění vhodný pro rodinné domy i pro chalupy. Jeho výhodou je možnost automatizace, tedy topení bez nutnosti častého přikládání. Díky tomu, že se pelety jako dřevěné piliny slisují do malých válečků, dokážou pak hořet ve speciálním topeništi, které se plní z dlouhodobých zásobníků.

Vytápět dům peletami jde za pomoci peletového kotle nebo peletových kamen

Peletový kotel je vhodný především pro vytápění celoročně obydlených velkých rodinných domů. Velký zásobník zcela zautomatizuje topení. Potřebujete kotelnu, rozvody a levného dodavatele pelet.

Druhou možností je vytápění pomocí peletových kamen. Ty se hodí na chalupy, jako alternativní topení do rodinných domů, i na celoroční vytápění těch menších. Mají menší zásobník, některé lze rovněž napojit na rozvody, a mohou navíc vypadat velice esteticky. Dokonce umožňují romantický pohled na plameny v proskleném topeništi.

Kolik topení peletami stojí?

I pelety částečně zlevňují, ne však tak markantně jako dřevo, protože do jejich výroby vstupují další náklady – jako jsou lidské zdroje či elektřinaCena pelet je nejlevnější u velkododavatelů. Koukejte se vždy i na přidané služby. Například Optimtop vám za udanou cenu pelety přiveze až na místo určení zdarma.

Vytápění běžného rodinného domu stojí kolem 30 000 Kč ročně. Pokud máte nízkoenergetickou novostavbu, případně dobře zateplený dům s rekuperací, dokážete se dostat na cenu pod 20 000 Kč ročně. Vytápění za tuto cenu se dá nazvat skutečně levným.

A jaké jsou výhody oproti topení levným dřevem? Především bezpracnost, nemusíte chystat topivo kvůli sušení několik let předem a možnost automatizace topení.

Read more

Local News