Vánoce a dárky. Vánoce a zmatky

Share

Tak a už je to zase tady. Člověk se ani nenadál a už škrábe auto a z rádia, počítám tak za týden, poprvé uslyšíme nebožtíka George Michaela a jeho Last Christmas. Letos poprvé ovšem tento song bude mít mnohem hlubší význam. Nostalgii ale vzápětí jisto jistě rozptýlí Mariah Carey a její All I want for Christmas is you a já (pravděpodobně nejen já) si uvědomím, že jediné, co mí blízcí pod stromečkem nechtějí, jsem já, takže budu muset vymyslet nějaké extra dárky. Následující myšlenka bude však jedna z těch nejhorších, co mě může v tomto čase předvánočním napadnout, těžko se jí ubráním, ostatně jako každý rok. Myšlenka bude vypadat asi nějak takto: „Neblázni, vždyť ještě není ani prosinec, na nákupy máš dost času.“

Jak říkám, je to to nejhorší, co mi každý rok nakukává sám čert převlečený za mou drsnou mužskou stránku, takže ho poslechnu a nenechám se rozhodit, natož pak honit, jenže… Všechno to přijde tak hrozně rychle a já na poslední chvíli pobíhám mezi prázdnými regály a kupuju zas ty samé dárky co předloni, protože postrádám inspiraci. Mámě sadu hrnců, sestře voňavku, kterou ani nepoužívá, synovcům deskové hry, i když už si asi hrají s něčím jiným, tátovi whisky a tabák a přítelkyni dám poukaz na cokoli. Zklamané a soucitné výrazy mých blízkých (teda kromě táty, ten je s mou nadílkou vždy spokojen) mě vloni přesvědčily o tom, že letos to musím udělat jinak. Takže tentokrát žádné zmatky, ale pořádné dárky. Kde ale získám tu pravou inspiraci na dárky?

Kde najít tu správnou inspiraci a jaký dárek bude mít zaručeně úspěch?

Včasný nákup vyžaduje především nepodcenit přípravu. Ježíšek to má mnohem lehčí, protože dostává písemné instrukce. Ale já se nedám. Samozřejmě mi chvíli dalo, než jsem přišel na to, jak zjistím, co by třeba mou přítelkyni pod stromečkem skutečně potěšilo. Přiznávám to nerad, musel jsem nejen konečně poslouchat, co říká, ale i trochu slídit. A pak mě to doslova praštilo do očí. Nejlepší tipy na vánoční dárky pro ženy jsou ty, o kterých ženy mluví, že by je chtěly, potřebovaly, bylo by super je mít, jenže si je nekoupí, protože mají vyšší pořizovací cenu a v konečném důsledku se bez nich i obejdou. A tak peníze radši investují do něčeho jiného, i když by jim daná věc ušetřila spoustu problémů.

V případě mé přítelkyně se jedná o odstraňovač chloupků. Už se těším, jak se jí rozzáří tváře radostí. Snad si nebude myslet, že je to nějaká nemístná narážka na její ochlupení. Ne, určitě bude mít velkou radost, protože je to to, co chce.

Společně strávené chvíle, to jsou Vánoce

Dárek pro svou drahou polovičku jsem zdárně vyřešil, stačilo pár kliků a balíček už je na cestě ke mně. Vypadá to, že se letos skutečně úspěšně vyhnu nákupní horečce a vánočním stresovým situacím v obchodních centrech. Ovšem chválit štědrý večer před adventem by byla skutečně troufalost, obzvlášť, když nemám dárek pro rodiče ani pro sestru. Důležité je neusnout po prvním úspěchu na vavřínech a myslet, hlavně myslet. Co by mohlo potěšit rodiče? V jejich věku už přece všechno mají… Některé úvahy mě velice rychle svedou z cesty a začnu vzpomínat, jaká to byla legrace třeba o Vánocích v roce 1975, kdy táta dal mámě rýč a holínky. V té době jsme bydleli ještě v paneláku a táta tak chtěl vtipně naznačit, že bude kupovat rodinný dům. Chvíli to ale vypadalo, že máma ještě ten večer použije rýč i holínky k zakopání otce.

No nic, to už je dávno pryč a Vánoce 2017 se nezadržitelně blíží. A já se marně probírám tipy na vánoční dárky. Tak nějak mám pocit, že nejlepší dárek by byl ten, který by navodil příjemnou atmosféru a utužil naši rodinu. Co víc si taky rodiče můžou přát, než to abychom byli všichni pohromadě, povídali si a vzpomínali. Tak co by to mohlo být? Společná dovolená? Ne, to by nemuselo dopadnout úplně nejlíp. Společný víkend na horách? No, to taky není úplně ono. Kávovar! Ano, pozvání na dobrou kávu vždycky potěší. Vypadá to, že letos budu za hvězdu skutečně já a ne Ježíšek. Tak já jdu objednávat a co ty? Už máš taky inspiraci na dárky?

Read more

Local News