V létě váš gril rozhodně spát nebude

Share

Zajistěte si kvalitního pomocníka pro letní grilování a připravujte to nejlepší maso a klobásy široko daleko.

Se spolehlivým grilem o vašich kuchařských schopnostech budou známí mluvit ještě měsíce po akci a vy tak snadno získáte titul šéfkuchaře.

Připravit dokonale propečené a vyvážené klobásky, párky nebo steaky není jenom o tom, jak si jídlo připravíte a dochutíte, ale také o tom, na čem je potom děláte. Zde ale neplatí příměr, že čím dražší gril, tím lepší jídlo, stačí si pouze vybrat takový gril, který budete umět správně obsluhovat a který vám bude vyhovovat.

V základu se grily dají dělit na tři kategorie a to na plynové, elektrické a na dřevěné uhlí. Z každého bude jídlo chutnat jinak, protože se jiným způsobem rozvádí teplo a zároveň každý typ grilu vyžaduje jinou obsluhu a péči.

To správné grilování

Elektrické grily jsou na obsluhu asi nejjednodušší, přičemž jejich nespornou výhodou je, že je můžete používat i v zimě. Často bývají také stolního charakteru. Na druhou stranu z nich maso ale chutná uměleji a není tak dobře propečené, jako třeba na grilu na dřevěné uhlí. Zde už je zapotřebí mít trochu cvik, abyste odhadli, kdy dát maso na gril a kdy ho zase sundat.

Odměnou vám ale bude šťavnatá večeře vonící opravdovým letním grilováním. Méně náročné jsou plynové grily, u kterých se snadněji ovládá kumulace tepla. U venkovních grilů, které většinou bývají těžší a nestolové, se zamyslete nad výhodou pojízdných koleček. Pro povrch grilu je nejvhodnější teflonový nebo nerezový povrch, aby se zbytky jídla lépe čistily a maso se nepřichytávalo. Poslední, co byste před koupí grilu (ale např. i toustovače) měli zohlednit, je velikost grilovací plochy.

Pokud si chcete každé ráno na svém grilu zapékat snídani, postačí vám menší rozměr, na druhou stranu pokud chcete z grilu podávat večeři pro celou rodinu, rozhodně vyberete větší gril. Takové jsou například grily Weber.

Pro další obecné informace se podívejte sem

Table of contents

Read more

Local News