Toužíte po finanční svobodě? Dodržujte následující zásady

Share

Pokud často přemýšlíte nad tím, jaké by to bylo, kdybyste nemuseli pracovat pro peníze a neplýtvali drahocenným časem v zaměstnání, které vás nenaplňuje, nepřestávejte číst. I vy se můžete dostat z bludného kruhu a získat svobodu. Finanční svobodu.

O finanční svobodě sní spousta lidí, ale zdaleka ne každý vystoupí ze své komfortní zóny. Přitom stačí učinit několik základních opatření. Je-li vaše každodenní realita taková, že jen odškrtáváte políčka v kalendáři a nemůžete se dočkat volného víkendu, změňte svůj přístup. Čas utíká jako voda a když nezačnete hned, pak může být pozdě.

Lidé, kteří již finanční svobody dosáhli, se od běžných smrtelníků nijak zvlášť neliší. Snad jen v tom, že mají silnou vůli, sebekázeň a ochotu něco změnit.

Rozvíjejte se

Chcete-li získat nálepku „finančně nezávislý“, budete na sobě muset pracovat. Začněte číst odborné publikace a články o finanční oblasti a tématech, která s ní souvisí. Neváhejte investovat do sebevzdělávání – třeba se přihlaste na kurzy. Finanční nezávislost jde ruku v ruce s finanční gramotností a celkovou orientací ve světě financí.

Buďte pozitivní

Nic není nemožné. Právě tímto způsobem uvažují finančně nezávislí lidé. Jistě, jde jim to snadno, protože jsou již finančně nezávislí, ale původně na tom byli stejně jako vy. S tím rozdílem, že se nebáli výzev a zapomněli na negativistický přístup k životu. Podaří-li se vám přepnout na pozitivní režim, máte na půl vyhráno.

Stanovte si cíle

Bez cílů finanční svobody nedosáhnete. Chopte se papíru a sepište si, co byste rádi dokázali. Definujte cestu, kterou vykročíte a pusťte se do toho.

Mějte pořádek ve financích

Mít finanční prostředky pod kontrolou je alfou a omegou finanční svobody. Chaos zaženete pomocí přehledného rozpočtu, který vám dá najevo, kde jsou vaše slabá místa. Pravděpodobně zjistíte, že utrácíte za zbytečnosti – pak vám nezbude, než najít způsob, jak ušetřit a celkově finance optimalizovat. Možností, jak domácímu rozpočtu ulevit, je celá řada (levnější energie, mobilní tarif apod.).

Zbavte se půjček a dluhů

Je-li to ve vašich silách, doplaťte všechny dluhy. A o další půjčky již nežádejte – raději najděte způsob, jak na své sny našetřit z vlastní kapsy.

Samozřejmě se může stát, že vám rozpočet nabourá nečekaný výdaj ještě před dosažením finanční nezávislosti. Pokud jde o částku ve výši několika set až tisíc korun, vyřešte situaci prostřednictvím půjčky do výplaty.

Výhodou rychlé půjčky je, že ji splatíte jednorázově a nikoliv po dobu několika měsíců až let, jako je tomu v případě klasického úvěru. Závazku se tak zbavíte za pár dní až týdnů a budete mít klid.

Vysokým poplatkům předejdete tak, že si sjednáte tzv. první půjčku zdarma. Nabízí ji například Via SMS (společnost má licenci od ČNB).

Budujte pasivní příjem

K základním kamenům nastolení finanční svobody patří pasivní příjmy. Zajímejte se o výhodné investice a použijte peníze, které se vám každý měsíc podaří ušetřit z příjmu ze zaměstnání. Podle odborníků je optimální výše investice cca 10 % z měsíčního příjmu.

Co dodat závěrem? Cesta k finanční svobodě je trnitá, ale rozhodně ne neschůdná. Držte výše uvedených zásad a vytrvejte. Brzy se dostanete k vytouženému cíli.

Read more

Local News