Top 10 Psychologické experimenty, které se vymkly kontrole

Share

Psychologie, tak jak ji známe, je relativně mladá věda. Od svého počátku nám o nás poskytla mnoho odpovědí, včetně toho, jak se chováme v souvislosti s okolním světem. Mnoho psychologických experimentů bylo správných a etických, některé však dopadly opravdu ošklivě – zničily životy. Zde je seznam deseti experimentů, které se vymkly kontrole!

10. Vězeňský experiment ve Stanfordu

10-stanford

V roce 1971 sociální psycholog Phillip Zimbardo vytvořil experiment, ve kterém vzal studenty a přiřadil jim role vězně a vězeňské služby. Dva týdny měla ostraha hlídat vězně, experiment musel být po šesti dnech předběžně ukončen! Ze studentů, kteří měli roli ostrahy, se stali suroví a bezpáteřní lidé. Z vězňů pak zdeptaní a vystresovaní ztroskotanci. O experimentu byly natočeny dva filmy (Experiment, USA, 2010 a Experiment, Německo, 2001).

9-studie-na-detech9. Monstrózní studie na dětech

V této šestiměsíční studii vedené Wendell Johnsonem, provedené v roce 1939 bylo vzato 22 osiřelých dětí, 10 z nich mělo poruchu mluvení a koktalo. Byly rozděleny do dvou stejných skupin. První z nich byl přiřazen logoped, který vedl pozitivní léčbu. Děti chválil i za sebemenší zlepšení, jednoduše byl milý. Druhá skupina dostala lékaře, který děti káral i za tu nejmenší chybu. Výsledky ukázaly, že děti, které dostávaly negativní reakce, byly těžce ovlivněny, co se týkalo jejich duševního zdraví. Ještě horší zpráva byla, že některé děti, které dříve neměly vadu řeči, si ji vypěstovaly. V roce 2007 bylo šest těchto dětí odškodněno 925 000 dolary!

8. Experiment CIA

Agentura CIA vykonávala během 50. a 60. let mnoho neetických experimentů na kontrolu mysli pod hlavičkou projektu MK-ULTRA. Podávali v nich mnoha lidem v USA a Kanadě LSD. Chtěli vědět, jestli by mohli látku podat ruským špionům a poslat je proti vlastní zemi. Na experiment se nakonec přišlo a proběhla obrovská vyšetřování.

7. Slon na LSD

V roce 1962 dal Warren Thomas, ředitel Lincoln Park Zoo v Oklahomě, injekci slonovi jménem Tusko. Do těla mu vpravil 3 000krát silnější dávku LSD, než by si vzal člověk. Chtěl zapůsobit na vědeckou komunitu tím, že lék může u slonů vyvolat agresivitu a zvýšení hladiny hormonů. Tu totiž sloni periodicky zažívají. Jediné, čeho Thomas dosáhl, byla společenská katastrofa. Tusko se totiž okamžitě zhroutil a v silných křečích zemřel.

6-milgram6. Milgramův experiment

V roce 1963 v důsledku zvěrstev holocaustu, se Stanley Milgram rozhodl provést testování hypotézy, která by alespoň z části vysvětlovala krutost německých vojáků. Pod záminkou experimentu lidského učení našel pomocí inzerátu v novinách pokusné osoby, kterým dal za výzkum 4 dolary. Osoba se setkala s pomocníkem experimentátora – hercem, následně si vylosovali pozice, ale vždy tak, aby byla pokusná osoba učitel. Následně se experimentátor ptal na otázky a při špatné odpovědi měla dát pokusná osoba herci elektrický šok, který ale doopravdy nedostal. Ty byly odstupňované od 15V až po 450V. Experimentátor pak rozkazoval pokusné osobě dávat elektrické šoky podle obtížnosti otázky. Při nejtěžších otázkách herec často chyboval a pokusná osoba byla nucena mu šoky zvyšovat. Testovalo se tím, jak daleko jsou lidé schopni zajít v poslušnosti k autoritě. Výsledek? Opravdu hodně daleko! 63% lidí dalo herci šok za 450V, všichni dospěli k tlačítku 300V.

5. Tony LaMadrid

Mnoho léčených schizofreniků se zapsalo na studii Univerzity v Kalifornii, která požadovala, aby přestali brát své léky. Program začal v roce 1983. Studie měla za cíl dát doktorům více informací o léčení schizofrenie. Nežli však podala informace, spíše zničila životy. U 90% z účastníků se projevila duševní nemoc. Jeden schizofrenik, Tony LaMadrid, skočil ze střechy a zabil se.

5-jama-zoufalstvi4. Jáma zoufalství

Psycholog Harry Harlow byl posedlý láskou, ale místo toho, aby skládal básně nebo zamilované písně, nastartoval v 70. letech zvrácené pokusy na opicích. V jednom z takových experimentů zavřel opice do tzv. jám zoufalství (prázdné komory, zbavující zvíře jakýchkoliv podmětů a socializace). Ty se nakonec doslova zbláznily a ve dvou případech se samy vyhladověly k smrti. Harlow ignoroval kritiku svých kolegů se slovy „Jak můžete ty opice milovat?“ Jeho experiment byl hnacím motorem k rozvoji hnutí za práva zvířat.

3. Třetí vlna

3-third-wave

Třetí vlna byl sociální experiment v roce 1967, který demonstroval, jak je demokratická společnost náchylná na fašismus. Učitel historie Ron Jones na střední škole vytvořil ze třídy komunitu – Třetí vlna, která byla ve škole považována za něco víc. Studenti projevili větší motivaci se učit, ale také si osvojili násilné praktiky. Co bylo horší, myšlenka se začala šířit mimo třídu. Pouze po čtyřech dnech bylo nutné experiment ukončit. O experimentu byl natočen německý filmy Náš vůdce (2008).

2. Averze homosexuality

V 60. letech byla v USA brána homosexualita jako duševní nemoc. Mnoho jedinců (dobrovolně, či ne) hledalo způsob, jak se léčit. Experimentální terapie, která v té době probíhala, šla cestou odporu. Osobě byly ukazovány homosexuální snímky, které byly spárovány s takovými věcmi, jako elektrické šoky, nebo injekce, které vyvolávaly zvracení. Myšlenka byla, že si pacient homosexualitu spojí s bolestí. Místo toho experiment hluboce poškodil pokusné osoby. Minimálně jeden muž umířel krátce poté, co se dostal do kómatu.

1. David Reimer

V roce 1966, kdy bylo Davidu Reimerovi pouze 8 měsíců, mu zkazili obřízku a přišel kvůli popálení o penis. Psycholog John Money navrhl rodičům Davida změnu pohlaví. Ti souhlasili. Nevěděli však, že John má jiné plány, chtěl totiž, aby mu David posloužil jako součást experimentu, ve kterém chtěl dokázat, že pohlaví není vrozené. Davida přejmenovali na Brendu, chirurgicky mu voperovali vagínu a dali mu hormony. Ale experiment se nevydařil. Brenda se v dětství chovala jako typický chlapec a Reimerova rodina se začala rozpadat. Ve 14 Brendě řekli pravdu a nechali ji přejmenovat zpět na Davida. V 38 letech David spáchal sebevraždu.

Read more

Local News