Top 10 Psychicky narušení spisovatelé, kteří tvořili dějiny literatury

Share

Nejenom bystří a psychicky zdraví lidé dokáží vyplodit mistrovská díla. Právě naopak. Nejčastěji je člověk inspirován nějakou krutou životní událostí, která ho poznamená natolik, že není nadále považován za psychicky zdravého.

1. Virginia Woolf (vlastním jménem Adeline Virginia Stephen)

woolf

Tato spisovatelka už v mládí trpěla sexuálním zneužíváním od svých dvou bratrů, které se ještě prohloubilo po matčině smrti. Virginia si příliš nerozuměla ani se svým otcem a jediným, komu věřila, byl její deník, který si psala od devíti let. Autorka románů jako Plavba, K majáku nebo Mezi akty proslula jako průkopnice feminismu a častým psaním zaháněla své maniodepresivní stavy. 28. března 1941 spáchala Virginia Woolfová sebevraždu utopením v řece, a to z panické obavy z německé invaze do Británie…

2. Edgar Allan Poe

poe

Autor světoznámé básně Havran neměl příliš šťastné dětství. Otec alkoholik od rodiny odešel ještě než se budoucí spisovatel narodil, matka zemřela když byly Edgarovy dva roky. Po krátké epizodě v sirotčinci se Edgara ujala rodina Allanových, která žila ve velmi chudé oblasti Anglie – Liverpoolu, což se stalo Poeovi velkou inspirací. Časté návaly deprese, které se pokoušel léčit alkoholem a drogami, si vybraly svou daň, Edgar Allan Poe zemřel 7. října 1849, pravděpodobně na předávkování alkoholem.

3. Sylvia Plath

path

Této básnířce a spisovatelce nebylo dáno strávit na tomto světě ani jednatřicet let. Zápasila s těžkými depresemi, které započaly po předčasné smrti jejího otce. Několik měsíců po rozchodu s manželem Tedem Hughesem, se kterým měla dvě děti, byla nalezena 11. února 1963 ve svém londýnském bytě. Sylvia Plath zemřela na otravu plynem, jednalo se vlastně jen o jednu z mnoha podobných sebevražd…

4. Markýz de Sade

sade

Markýz de Sade, vlastním jménem Donatien-Alphonse-François proslul hlavně svým nevázaným a excentrickým životem. Jeho revoluční myšlenky přicházely s mravní (a tím pádem i sexuální) svobodou, pro což ale neměl velké pochopení například Napoleon Bonaparte, jenž jej nechal v roce 1803 uvěznit. Vězeň však byl brzy odborníky shledán duševně chorým a dožil v ústraní v Charentonu, kde se údajně až do své smrti v roce 1814 věnoval svým roztodivným koníčkům.

5. Ernest Hemingway

hemingway

Jedna z nejslavnějších postav světové literatury a autor světově proslulého románu Stařec a moře, držitel Nobelovy ceny, během studií proslulý jako vzorný student a člen Červeného kříže během první z velkých válek dvacátého století. Potud vše v pořádku. Pokud vezmeme v úvahu jeho časté deprese, které léčil zejména alkoholem, to už určitě tak veselé není. Vášnivý lovec zakončil svou životní pouť 2. července 1961, kdy vyšel osudový výstřel z brokovnice. Sebevražda nebo náhoda? Jeho přátelé se shodli na první z těchto variant…

6. Jack Kerouac

kerouac

Autor, který získal světovou proslulost svým románem Na cestě (který se jaksi nedochoval celý, protože část rukopisu rozkousal autorův milovaný psík), byl během svého života často pod vlivem alkoholu, marihuany a také psychotropních látek, které mu samy o sobě pomohly vytvořit jeho nepřekonatelné dílo.

7. H.P. Lovecraft

lovecraft

Tento autor fantasy literatury trpěl extrémními depresemi, které prohlubovaly navíc časté noční můry. To se promítlo i do jeho tvorby, která je často skutečně děsivá a pro většinovou populaci naprosto nepochopitelná. Milovník nezdravého jídla, samotář a zjevně velice inteligentní muž zemřel ve věku 46 let na rakovinu střev. Slyšeli jste už o tajemném stvoření jménem Cthulhu?

8. Philip K. Dick

dick

Autor předlohy k filmům jako Blade Runner či Minority Report trpěl nedostatkem mateřské lásky, což se později projevilo do jeho drogových experimentů a nevyrovnané psychiky. Dick trpěl schizofrenií a jen tak pro zajímavost – byl čtyřikrát ženatý. Proslul zejména jako válečný pacifista a autor zajímavého citátu, který zní: „Skutečnost je to, co nezmizí, když v to přestaneme věřit.“. Zemřel 2. března 1982 po prodělaném infarktu myokardu, k němuž se brzy přidala i mozková mrtvice.

9. Jonathan Swift

swift

Irský spisovatel, jenž je otcem úžasné formy společenské kritiky zvané Gulliverovy cesty, se do stavu šílenství propracoval až v posledních letech života. Ten ale nebyl od počátku nijak veselým, Swiftovi krátce po narození zemřeli oba rodiče a on sám trpěl pro své vidění světa, v němž se zastával zejména hladovějící irské chudiny. Geniální satirik zemřel 19. října 1745 ve věku 77 let.

10. Lev Nikolajevič Tolstoj

10-tolstoj

Když se řekne Anna Kareninová nebo Válka a mír, mnoha lidem se nepochybně vybaví jméno tohoto věhlasného ruského literáta. Tolstého život začal podobně jako v případě jeho výše zmíněných kolegů nepříliš vábně, jako dvouletého jej navždy opustila matka a musel tak vyrůstat u svých četných příbuzných. Společensky ostýchavý člověk byl v jádru velkým pacifistou a mnohými byl považován za velkého podivína. Umírá ve věku 82 let, když se rozhádal s rodinou a ve snaze prchnout do vzdálených krajin odjel vlakem do Astapova, kde se nachladil a zemřel dne 20. listopadu 1910.

Read more

Local News