Top 10 Neobjasněných záhad historie

Share

Po dobu existence lidstva se stalo hodně podivného až nadpřirozeného. Některé záhady byly s pomocí vědy rozluštěny (tvar Země, gravitace, …) a na některé se prozatím nepodařilo přijít…

1. Stvoření člověka

Tak tohle je jasně nejkontroverznější ze všech záhad. Kde se vlastně vzal tvor zvaný člověk? Spoustu lidí věří tomu, že byli stvořeni Bohem, ostatní důvěřují vlastně poměrně nedávno vyzkoumanému procesu evoluce. V tomto ohledu ale existuje i třetí skupina, která si myslí, že se první lidé objevili na zemi s výraznou pomocí mimozemských vetřelců.

Olej do ohně vlil nedávno představitel římskokatolické církve papež Benedikt XVI., který prohlásil, že evoluce není zrovna v přímém rozporu s církevním učením, ale jejím prvohybatelem je právě Bůh.

Teorii o mimozemšťanech by nahrávalo to, že na světě existují lidské rasy s velmi odlišnou DNA (Asiaté, černoši, kavkazská rasa). Indické Védy mluví o bozích z jiné galaxie, kteří z původních forem života vytvořili lidské plemeno.

Jak tento problém vyřešit? Počkejte, až zemřete. Jestli nepůjdete do nebe, pak Bůh neexistuje. A zbývají pak jen mimozemšťané či evoluce. A máme rázem ze tří možností na skladě jen dvě…

2. Bermudský trojúhelník

Bermudský trojúhelník je oblast v Atlantickém oceánu, kde se během lidských dějin ztratilo poměrně dost letadel a lodí, to vše za velmi záhadných okolností. Je za tím mimozemská existence, časová smyčka nebo jen špatné počasí? Pro mnohé případy zmizení letadel či lodí ale asi špatné povětrnostní podmínky nebudou právě dobrým vysvětlením, často totiž bylo počasí takřka bez mraku…

3. Turínské plátno

Turínské plátno je objektem, na němž je údajně zachycena tvář Ježíše Krista. V současnosti je uloženo v katedrále Sv. Jana Křtitele v italském Turíně. Je tahle relikvie pravá? Testy za pomoci radiokarbonové metody datují vznik plátna někam do středověkých časů. To ale nemusí být zdaleka přesné, existuje snadný protiargument – radiokarbonové testy můžeme udělat jen v případě látek, které se rozkládají, to u tohoto kusu látky jen tak nehrozí. Na současných výzkumech ohledně této relikvie pracují Mark Guscin s Avinoamem Daninem z jeruzalémské univerzity. Možná se brzy dočkáme zajímavých výsledků.

4. Bimini Road

Každý určitě někdy slyšel báj o Atlantidě, ale znáte případ zvaný Bimini Road? V roce 1968 se totiž poblíž Bahamských ostrovů na mořském dně doslova zjevila struktura kamenů, kterou podle posledních průzkumů snad opravdu musel opracovávat člověk. V roce 1938 tento objev předpověděl s přesností na rok spící prorok Edgar Cayce a máme hned o záhadu víc. Přinejmenším jde o turisticky atraktivní lokalitu, vědecké výzkumy ohledně této záhady maří mořská hloubka, potápěči totiž nemohou nic zkoumat a vše spočívá na práci elektrických přístrojů.

5. Lochnesská příšera

Jezero Loch Ness je druhým největším svého druhu ve Skotsku, má na délku dobrých 40 kilometrů a je půldruhého kilometru široké. To však není vůbec důležité. Světovou proslulost si získalo díky údajné přítomnosti lochnesské příšery, která byla poprvé zdokumentována už v roce 565 díky svatému Kolumbovi. Podle soudobých pozorovatelů má prý monstrum skutečně obrovské tělo (4 stopy vysoké, 25 stop dlouhé), což by nahrávalo tomu, že jde o přeživšího plesiosaura z kdysi obrovské dinosauří populace této planety. Podaří se v brzké době nějaký nový objev?

6. Bigfoot

Termínem Bigfoot se označuje druh dvounohého hominida, který byl prý několikrát spatřen na severu USA a v Kanadě. Dvoumetrový obr by mohl být dosud neobjeveným živočišným druhem, podrobný popis očitých svědků by mohl dokládat příbuznost se známějším yettim nebo jde o potomky Gigantopitéků, kteří ale údajně před sto tisíci lety vyhynuli.

7. Vévoda ze Saint Germain

Kdo tohle vlastně byl? Na světě se objevil bez jakéhokoliv dokladu o svém narození v roce 1710. Geniální vypravěč, který podle vyprávění jedné urozené šlechtičny vypadal i po padesáti letech jako statný junák. Hovořil osmi cizími jazyky včetně arabštiny nebo čínštiny, hrál i na hudební nástroje a šlechticům své epochy pro ukrácení dlouhých večerů vykládal humorné příhody ze života antických osobností, které ale nikdo sebevzdělanější neznal, protože dosud nebyly publikovány v žádných knihách. Krom toho údajně zvládal vyrobit z obyčejných kamenů drahokamy a brilianty, stal se také pomocníkem Ludvíka XV., který mu na jeho alchymistické pokusy poskytl zámek Chambord.

Poslední zmínka o tomto vévodovi existuje z roku 1896, od té doby po něm není ani vidu, ani slechu. Propadl se snad do země nebo se vydal do jiné galaxie?

8. Jack Rozparovač

V roce 1888 strašily britskou metropoli Londýn zkazky o sériovém vrahovi, který dostal díky médiím přezdívku Jack the Ripper (neboli Jack Rozparovač). Zavražděnými byly obvykle prostitutky a zohavená těla byla často nalézána jen pár minut po činu. Jakkoliv je Scotland Yard ve své činnosti proslulý, nikdy nedokázal nic vypátrat. Do dnešního dne se neobjevilo nic, co by vyšetřování posunulo dál, snad jen lidová tvořivost přisoudila roli Jacka Rozparovače princi Albertu Viktorovi, což byl jeden ze členů britské královské rodiny.

9. Zemská světla

Velmi zvláštní jev, který je spojen se seizmickou aktivitou. V roce 1975 přišel s možným objasněním celé záhady americký profesor Michael Persinger, jenž dokládal, že v seismicky aktivních oblastech dochází ke vzniku velmi silných elektromagnetických polích, která mohou ovlivnit člověka natolik, že by mohl mít halucinace. Stejně tak mohou být elektromagnetická pole odpovědná za vznik světélkujících útvarů, které se dají zaměnit s UFO. Nejznámější podobnou lokalitou je Mitchell Flat v Texasu, pozorování ale probíhají prakticky po celém světě. Tak co za tím vlastně stojí?

10. Můří muž

Poprvé prý bylo toto stvoření viděno v roce 1926, sporadicky bývalo spatřeno až do dnešních dnů. Podle údajných očitých svědků jde o okřídleného muže s obrovskýma rudýma očima. Bohužel ale navzdory poměrně značnému počtu pozorování neexistuje fotografický záznam ani videonahrávka, která by vše dokládala. Je to varování přírody před blížící se katastrofou nebo jen výsledek nepovedených mutací?

BONUS: 11. Čupakabra

Mystické zvíře z Ameriky zvané Čupakabra, které připomíná monstrum z nějakého béčkového hororu a údajně zabíjí hospodářská zvířata, kterým posléze pije krev. Jedná se o legendární postavu ve vyprávění latinskoamerické komunity v USA nebo severním Mexiku. Co to vlastně je? Podle popisu má na výšku jen asi 1,2 metru, některé popisy ale hovoří i o čtyřnásobku této velikosti. Prý má i psí čenich, podle jiných očitých svědků zase spíše připomíná v oblasti hlavy nějakou kočkovitou šelmu. Zvláštní zvíře, nemyslíte?

Read more

Local News