Top 10 Nejpopulárnější profese v blízké budoucnosti

Share

Odborníci, zabývající se trhem práce, vytvořili prognózu nejpopulárnějších pracovních pozic v blízké budoucnosti. Zajímají je pozice, které budou nejžádanější v příštích desítkách let i ty, u kterých poptávka bude klesat. Podívejte se na seznam Top10.

Pokud pracujete, dozvíte se, jak na tom budete finančně za pár let. Pokud studujete, podívejte se, zda jste vybrali správně. A pokud se hlásíte na VŠ, podejte si přihlášky na školy s tímto zaměřením.

Zatímco celkem nedávno byly v kurzu profese jako manažer prodeje, prodejní specialista, sales manažer, obchodní zástupce a všechny pozice vyžadující ekonomické vzdělání, nyní je mezi 25 profesemi 8 z oboru informačních technologií. 

Odborníci se domnívají, že v průběhu několika let bude zájem o technologie ještě větší, budou se hledat specialisté z technických oborů spíše než z hospodářských. 

Tady je seznam nejpopulárnějších profesí:

1) Inženýři. Poptávka po nich se výrazně zvýší. Kromě technického vzdělání, bude doplňkově potřeba i ekonomické a právní. 
2) Ajťáci. Vzhledem k rychlému rozvoji počítačových technologií tato příčka není ničím překvapivá.
3) Nanotechnologie. Předpokládá se zavedení nanotechnologie v automobilovém průmyslu, potravinářství, zdravotnictví a tak dále.
4) Odborníci v oblasti elektroniky a biotechnologie. V blízké budoucnosti se budou zaobírat například objekty vývoje elektronických obvodů na bázi živých organismů.
5) Obchodníci. Vzhledem k očekávanému nadbytku na trhu se zbožím a službami, bude zapotřebí specialistů s dobrými marketingovými schopnostmi.
6) Odborníci v oblasti služeb. V přebujelé konkurenci se služby zdokonalují, především proto, aby byla firma konkurenceschopná. Nové nápady se vždy hodí.
7) Logistika. Dostupnost těchto odborníků bude vyžadovat aktivní účast jakéhokoliv státu na globálním trhu.
8) Ekologové. Ekologické problémy se zvyšují velmi rychle. Vysoce produktivní podniky budou potřebovat tyto specialisty.
9) Lékaři. Jedním z důvodů náročnosti této profese je najít způsob, jak prodloužit život.
10) Lékárny. Hlavní poptávka bude po chemicích.

Tak jak jste na tom? Spokojenost s vaším výběrem studia či práce?
 

Read more

Local News