Top 10 Nejpodivnější fóbie všech dob

Share

Máte arachofobii nebo klaustrofobii? To není nic neobvyklého, tyto fobie má mnoho lidí. Ale znáte snad někoho, kdo se bojí burákového másla? …

1. Trichophobia

fobia1
Foto: colcerex, stock.xchng

Strach ze ztráty vlasů. Děsíte se, když vidíte svůj vlas na oblečení nebo v umyvadle? Trichophobia je složenina řeckých slov „thrix“ (vlasy) a phobia (strach).

2. Papaphobia

fobia2
Foto: roblisameehan, Flickr.com

Strach z papeže. Papež – miliony lidí ho milují, sklánějí se k němu, doufají v požehnání… kromě těch, kteří trpí „papaphobií“. Neobvyklý a trvalý strach z papeže. Projevuje se rychlejším dýcháním v kratších intervalech, nepravidelným srdečním tepem, pocením a pocitem strachu.

3. Arachibutyrophobia

Foto: scottfeldstein, Flickr.com
Foto: scottfeldstein, Flickr.com

Strach z přilepení burákového másla na horní patro úst. Zajímavé, že?

4. Nomophobia

Foto: morguefile.com
Foto: morguefile.com

Strach, že nejste dostupný na mobilu. Jak se cítíte, když si zapomenete doma mobil? Většina lidí si přijde nepohodlně, když si ho v kapse nemůže nahmatat. Nomophobia se projevuje také při výpadku signálu, vybití baterie nebo vybití kreditu.

5. Scopophobia

fobia5
Foto: Cappellmeister, Flickr.com

Strach z pozorování. Pocit neobyčejného strachu z toho, že vás někdo sleduje se projevuje hlavně v obchodních centrech, kde je vždy spousta lidí. I při obyčejném řízení auta můžete mít pocit, že se na vás dívají řidiči ze všech stran.

6. Spectrophobia

Foto: amyrod, Flickr.com
Foto: amyrod, Flickr.com

Strach ze zrcadel. Tento druh specifického strachu pochází z odrazu vlastního obrazu od zrcadla. Psychoanalytik Sandor Ferenczi popsal dva případy : strach ze „sebepoznání“ a únik od exhibicionizmu.

7. Phagophobia

krk
Foto: Foxtongue, Flickr.com

Strach z polykání. V mnoha případech se lidé trpící phagophobií živí pouze tekutou a měkou stravou. Tato nemoc může vést ke strachu z jídla, následné podvýživě a ztrátě váhy.

8. Vomitophobia

dyne ktera zvrací
Foto:istolethetv, Flickr.com

Strach ze zvracení. Tito lidé nesnesou ani pohled na někoho, kdo zvrací. V nejhorších případech se lidé vyhýbají večírkům a málo jedí. Mnoho z nich jí dokonce tak málo, že jsou diagnostikováni jako anorektici.

9. Triskaidekaphobia

cislo 13
Foto: charmaineswart, morguefile.com

Strach z čísla 13. Jeden z nejobvyklejších strachů, ale stále nesmyslných. Dokonce Adolf Hitler byl triskaidekaphobik. S číslem 13 se pojí i pátek. Strach z pátku 13tého se nazývá paraskavedekatriaphobia. Tetraphobia je zase strach z čísla 4, nejvíce je populární v Číně, Japonsku a Korei.

10. Homerofobia

fobia10

Fobie s Homera Simpsona? No to snad ne!

Read more

Local News