Top 10 Nejlepší filmy o duševních chorobách

Share

Chcete se podívat na něco opravdu bláznivého? Existuje mnoho filmů různých žánrů o duševních poruchách. Komedie, příběhy ze života, z historie, kreslené filmy, horory…

Všechny tyto filmy a i spousty dalších si můžete stáhnout zde.

Vyberte si z naší všehochuti o bláznech, psychiatrech a terapeutických skupinách.

1. Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Starší snímek zachycující život v jedné psychiatrické léčebně. Jack Nicholson, v roli nového pacienta, systematicky nabourává režim, který v léčebně zavedla sadistická sestra Ratchedová a kterému se do té doby všichni podřizovali. Postupně ostatním pacientům ukazuje život i z jiné stránky, utečou spolu s ním z léčebny, ukradnou loď a vyjedou si na ryby, uspořádají v noci večírek. Za tyto výstřelky proti sestřině autoritě ho čeká trest. Sám už utéct z léčebny nemůže, ale inspiruje ostatní. Louise Fletcherová v roli sestry Ratchedové je opravdu noblesní a sadistické potěšení z lidského utrpení jí přímo prýští z očí.

2. Quills – Perem markýze de Sade (2000)

Životopisný film o spisovateli de Sadovi, odehrávající se za velké francouzské revoluce. Markýz de Sade byl autorem pornografie, kterou církev zatracovala. Starý zvrhlík a grafoman žil kromě toho nezřízeným bohémským životem. To vše přispělo k jeho umístění do blázince, kde měl dovoleno psát, ale nic z jeho textů se nesmělo dostat do světa. On si však našel cestu díky pradleně (Kate Winslet), která ho v cele navštěvovala a jeho knihy přinášela do světa. Do blázince byl proto povolán zvláštní psychiatr, který mu sebral všechny pomůcky k psaní, ale de Sade si i tak nedal pokoj, jeho mánie byla příliš silná. A když nejde psát perem, jde to přece i hovnem.

3. Andělé všehomíra (2000)

Toto drama vypráví příběh o Paulovi, který zvolna propadá schizofrenii. Z normálního chlapa se stává nebezpečný maniak, který pod výhružkou smrti okrádá rodiče o peníze. V psychiatrické léčebně se seznamuje se svými spolupacienty – Viktorem, mužem, který se stylizuje do role Hitlera a cituje Nietzscheho; Olim, písničkářem, který je přesvědčený o tom, že složil všechny texty Beatles a poslal jim je telepaticky; a Peterem, který je drogově závislý a pořád vykládá o tom, že na univerzitě v Číně sepsal diplomku o Schillerovi, což je spisovatel, kterého údajně Číňani přímo zbožňují. Je zajímavé sledovat, jak se tato čtyřka dostává z léčebny a jak se na ně dívá okolí. Přes všechny úsměvné momenty je to hodně depresivní film.

4. Já, mé druhé já a Irena (2000)

Po zhlédnutí Andělů všehomíra si můžete spravit náladu touto bláznivou komedií. Potěší především příznivce Jima Carreyho, který se v roli schizofrenika pořádně vyblbnul. Jakožto šílený policista Charlie se svým druhým agresivním já Hankem a svou chráněnkyní Irenou (Renée Zellweger) fanouškům přivodí hodinu a čtvrt trvající záchvat smíchu.

5. Čistá duše (2001)

Jak tenká je hranice mezi genialitou a šílenstvím? O tom vypráví tento životopisný snímek, který líčí životní osudy Johna Nashe, geniálního matematika a nositele Nobelovy ceny za ekonomii, kterého stíhají nebezpečné bludy a schizofrenie. Spolu s dokonalým soundtrackem a krásnou Jennifer Connelly nabízí tento film jedinečnou podívanou.

6. Kurz sebeovládání (2003)

Dave (Adam Sandler) se na povel přítelkyně ocitá na skupinové terapii anonymních vzteklounů. Jeho psychiatr Buddy (Jack Nicholson) na něm začne uplatňovat poněkud bláznivé léčebné metody. Když se Buddy nastěhuje k němu domů a chodí s ním dokonce i do práce, nemůže si být divák tak docela jistý, kdo z nich se potřebuje léčit. Jestli bude léčba úspěšná, to záleží na tom, jak bude Dave ochotný se podřídit Buddyho bláznivým nápadům. Jedním z nejdivočejších je vyrovnání účtů s Davovým dávným nepřítelem, buddhistickým mnichem, které se zvrhne v komickou rvačku na půdě buddhistického kláštera.

7. Madhouse (2004)

Do staré psychiatrické léčebny přichází nadšený mladý doktor Clark. Při prohlídce kliniky se nestačí divit, nejstrašnější případy jsou zavírány v nelidských podmínkách a obrovské špíně. Šokující případy, se kterými se tam setkává, překonají až krvavé události, které brzy po jeho příchodu následují. Vychází z toho velmi slušný horor se špetkou erotična.

8. Kurz negativního myšlení (2006)

Geirr je po autonehodě ochrnutý a impotentní. Jeho manželství tím trpí a on se utápí v depresi. Jeho žena Ingvild se situaci snaží vyřešit tím, že do jejich domu pozve terapeutickou skupinu postižených, kterou vede psycholožka Tori a snaží se lidi přivést k pozitivnímu myšlení za každou cenu. Všechny její pokusy však Geirr bojkotuje hned v zárodku, a to docela drsně. Poté, co si demonstrativně zabodne vidličku do stehna, jeho ženě dojde trpělivost. Dochází mu, že se musí snažit, ale jak jinak, než po svém. Geirr se vrací do skupiny s kšiltovkou „I love your mom“, pouští svatební video, zapálí si trávu a dává psycholožce přes držku. Když Tori konečně odejde, bláznivý večer může začít.

9. Mary a Max (2009)

Animovaný příběh zvláštního přátelství mezi malou Australankou Mary a postarším New Yorčanem Maxem, se kterým si jednoho dne začnou dopisovat a pokračují v tom až do její dospělosti. Max trpí Aspergerovým syndromem, který se projevuje neporozuměním běžné lidské komunikaci a chování, což mu často způsobuje nemalé problémy. Mary trpí depresemi ze svého komplikovaného života s matkou alkoholičkou a homosexuálním manželem. Stojí za zhlédnutí zvláště pro milovníky originálních a vtipných kreslených filmů.

10. Vrtěti ženou (2011)

Zvrhlá historická komedie o pochybné léčbě ženské hysterie důmyslnou ruční masáží ženských intimních partií. Mladý doktor Mortimer je přijat jako „pomocník“ starého psychiatra Dalrympleyho, který už na veškerou svou klientelu nestačí. Mortimer se stane brzy „oblíbený“ mezi pacientkami, zároveň také zjišťuje, že jeho ruka pomalu také vypovídá službu. Se svým přítelem vynálezcem se tedy stává iniciátorem důležitého historického momentu – vzniku vibrátoru. A díky Charlottě, dceři postaršího doktora, dojde ve viktoriánské Anglii i k zpřesnění pojmu hysterie coby nemoci. Většina pacientek navštěvovala jejich ordinaci z docela jiných důvodů než byla léčba hysterie.

Všechny tyto filmy a i spousty dalších si můžete stáhnout zde.

Read more

Local News