Top 10 Nejlepší filmy Alfreda Hitchcocka

Share

Milujete napětí? Hitchcockovy filmy nabízí mnoho napínavých okamžiků a svérázného humoru.

Z obrovské směsice filmů, které natočil za svou více než šedesát let trvající kariéru režiséra, jsme vybrali jen to nejlepší.

1. Vertigo/ Závrať (1958)

Kultovní film, ve kterém si zahrála slavná Kim Novaková. Děj psychologického dramatu se odehrává v San Franciscu. Hlavní hrdina bývalý policista Scottie Ferguson je pověřený svým známým, aby hlídal jeho ženu Madeleine, protože údajně trpí sebevražednými sklony. Scottie se do Madeleine (Kim Novakové) bláznivě zamiluje, ale má takový malý problém – trpí závratí, má chorobný strach z výšek, který mu nijak neusnadní jeho úkol. Strach ho v osudové chvíli přemůže a své milované nezabrání sebevražednému skoku ze zvonice. Byla to ale opravdu Madeleine? Jaký podraz na něj narafičili?

2. Ptáci (1963)

Ptáci jsou jedním z nejznámějších Hitchcockových hororových filmů. Hlavní hrdinové Melanie a Mitch v něm musí čelit náhlým nečekaným útokům ptáků, kteří se z neznámých důvodů snaží pozabíjet všechny lidi ve městě. Utíkat před nimi není snadné. Hitchcock vytvořil jedinečný horor, aniž by se snížil k experimentování s příšerami typu zombie nebo vetřelec. Je proto o to působivější, že pracuje s ptáky, se kterými se běžně setkáváme v reálném světě. Nutí to diváky k zamyšlení „co kdyby“…

3. Psycho (1960)

Film Psycho je inspirovaný skutečným příběhem známého masového vraha Eda Geina. Vrah, který vystupuje ve filmu, Norman Bates, je schizofrenní zabiják, který se převléká do šatů vlastní matky, jejíž mrtvolu skrývá dlouhá léta ve sklepě. V tomto přestrojení vraždí lidi, kteří se rozhodnou přenocovat v jeho motelu. Notoricky známá je vražedná scéna ve sprše, kdy v tomto převleku ubodá nevinnou ženu Marion.

4. Rozdvojená duše (1945)

Příběh z psychiatrické léčebny začíná příchodem nového doktora Antonyho Edwardse, do kterého se okamžitě zamiluje mladá doktorka Constance, která se specializuje na psychoanalýzu. Postupně se o doktoru Edwardsovi dozvídá stále znepokojivější věci. Není to vůbec žádný lékař, utrpěl ztrátu paměti a je podezřelý z vraždy. Jaká překvapení ještě vyjdou na povrch?

5. Hrůza na jevišti (1950)

Hlavním hrdinou je Johny Cooper, který se touží stát slavným hercem. Je zasnoubený s Evou, která taktéž studuje herectví, a přitom je zamilovaný do hvězdičky Charlotty (Marlene Dietrichové). Charlottin manžel je zavražděn, Johny své snoubence tvrdí, že ho zabila Charlotta a on jí pomohl zahladit stopy. Protože je Johny však hlavní podezřelý, Eva ho ukrývá, jak jen může. V průběhu svého pátrání a dokazování viny Charlottě však Eva objeví krutou pravdu.

6. Ani stín podezření (1943)

Nudnou rodinnou idylku naruší příjezd strýčka Charlieho, muže dobrodruha, který se léta pohyboval po USA a na žádném místě dlouho nevydržel. Největší radost z jeho návštěvy má jeho jmenovkyně, neteř Charlie, která se už užírala nudou a potřebovala nějakou akci. To, co mělo přijít, však předčilo její očekávání, a kdyby si měla vybrat, raději by se zase nudila. Její strýc je podezřelý z několika vražd a Charlie se zděšením zjišťuje, že podezření vyšetřovatelů nejsou úplně lichá…

7. Mrtvá a živá/ Rebecca (1940)

Joan se provdá za bohatého ovdovělého šlechtice Maxima de Wintera. Žijí spolu na jeho zámku Manderley a ona je od začátku konfrontována se všudypřítomnými vzpomínkami na jeho zesnulou ženu Rebeku. Jak vlastně Rebeka zemřela? Je její tragédie opravdu jen smutnou uzavřenou kapitolou?

8. Vražda na objednávku (1954)

Film vypráví příběh Tonyho, muže, který si objednal vraždu své ženy Margot, která mu byla nevěrná. Navenek se tváří jako dokonalý manžel, který o ničem nemá ani tušení, v skrytu duše chladnokrevně promýšlí každý krok. Když však dojde na osudný den D, kdy má dojít k vraždě, Margot v sebeobraně zavraždí nájemného vraha, který ji přišel uškrtit. Zbaví se jí Tony nakonec nebo vyjdou najevo jeho nekalé úmysly?

9. Potíže s Harrym (1955)

Tento snímek je pověstný režisérovým černým humorem. V hlavní roli mrtvola Harry, kolem které se točí celé představení. Protagonisté se cítí vinni jeho smrtí, dokud není pravá příčina odhalena a jeho ostatky mohou v klidu odpočívat.

10. Příšerný host (1927)

Příšerný host je jedním z prvních Hitchcockových filmů, které můžeme označit za kvalitní. V Londýně řádí masový vrah, který se specializuje na krásné mladé blondýnky. V domě jedné rodiny se ubytuje podnájemník, jehož chování budí podezření. Už si na něj ukazují prstem, protože přesně odpovídá popisu pachatele, mezitím však policisté skutečného vraha dopadnou. Co stálo za jeho podivným chováním?

Read more

Local News