Top 10 Nejčastější chyby při pohovoru

Share

Představme si situaci, kdy se ucházíte o lukrativní místo v lepší společnosti. Často tyto podniky pořádají přijímací pohovory. Připravili jsme pro vás 10 chyb, kterých se lidé při pohovorech dopouštějí…

10. Nevhodné oblečení

Nemusíte mít zrovna smoking s motýlkem, ale slušné oblečení na první pohovor je, řekněme, základ úspěchu. S roztrhanými džínami a XXL tričkem asi moc nepochodíte. Obzvláště pokud se ucházíte o místo v nějaké lepší společnosti.

9. Lhaní

V dnešní době spousta lidí lže. Na lži se jim podaří vybudovat veliké a prosperující podniky. Klamání lidí a dokonce jejich okrádání není v dnešní době nic výjimečného. Pokud budete lhát na přijímacím pohovoru a „provalí“ se to, můžete se rozloučit se šancí na přijetí.

8. Pomlouvání bývalého šéfa

Nikdo nechce najímat rebela. Buďte tedy připravený na otázku týkající se vašeho bývalého zaměstnavatele. I kdyby to byl ten nejhorší člověk na světě, nesmíte o něm říci nic špatného. Co byste pak mohl všechno vyprávět o novém zaměstnavateli…?

7. Přespříliš kamarádský přístup

Každý chce udělat dobrý první dojem, ale je tu hranice mezi vytvořením dobrého profesionálního a kamarádského vztahu. To znamená, že nebudete hned všechny v práci zvát na pivo a doutník do hospody. A už vůbec ne šéfa.

6. Prozrazení

Všeobecné mínění, že pohovor je pouze o vás, je špatné. Je to také dobrá šance se dozvědět nějaké klady a zápory o firmě, do které se hlásíte. Během konverzace o sobě ale nesmíte prozradit něco, co by vám mohlo snížit naděje na přijetí.

5. Neznalost firmy

Určitě budete mít několik dní na přípravu pohovoru. Během této doby si zjistěte o firmě potřebné informace. Začněte na jejich webových stránkách, pokud se hlásíte do akciové společnosti, je dobré vědět cenu jejich akcií, zakladatele, atd. Pokud ukážete dostatečnou znalost firmy, uděláte dobrý dojem.

4. Výplatní páska

Tak jako byste se nikdy neměl ptát na věk ženy, neprobírejte příliš brzy vaše finanční ohodnocení a výhody, které by ze zaměstnání plynuly. Pokud se zeptáte na plat příliš brzo, bude jasné, že vás zajímá pouze výplatní páska a ne dobrý chod společnosti.

3. Uspěchání pohovoru

Datum a čas pohovoru budete vědět dopředu. Proto si neplánujte bezprostředně potom žádné schůzky, ani rande. Buďte připraven, že vás na pohovoru budou dusit více než očekáváte a nechte si časovou rezervu.

2. Přílišná skromnost

Skromnost může být lidská přednost, ale získat práci vám nepomůže – naopak. Interview je pro vás šance zazářit, zahoďte tedy stud a postavte se „do světel reflektorů“. Nebojte se ničeho – ani nikoho. Do nového pracovního prostředí můžete vstoupit jako nový člověk s čistým štítem.

1. Pozdní příchod

Pracovní pohovor není party, na kterou si můžete přijít kdykoliv. Pozdní příchod vám strhne hodně bodů. Na místě buďte nejméně 10-15 minut před začátkem. V čekací místnosti si přečtěte magazín nebo si zahrajte na mobilu hru, odreaguje vás to.

Read more

Local News