Top 10 Kde se vzaly světové značky automobilů

Share

Také vás při pohledu na všechny ty hvězdy, býky a koně napadlo, odkud se tato loga na autech vzala? Loga patří v současnosti mezi to nejcennější, co automobilky vlastní.

1. Škoda

skoda

Škoda patří mezi největší české výrobce automobilů a její historie sahá až do roku 1895. Škoda navazuje na společnost Laurin & Klement, poté přešla na Škoda Auto a je součástí Volkswagen Group. Nejen vlastníci, ale také logo prošlo vývojem – Od roku 1926 až 1933 se používalo oválné logo, uprostřed bylo napsáno Škoda a ověnčeno vavříny. Od roku 1926 až 1990 se začalo používat logo s okřídleným šípem. Teprve od roku 1999 je používáno logo v podobě v jaké ho známe dnes. Přestože je logo Škoda hodnoceno jako nejoriginálnější a stylově nejčistší na světě, jeho autor a ani původ tohoto obrázku není znám. Pravděpodobně se jedná okřídlený šíp, ale jedna z teorií je, že se jedná o hlavu indiána s brky a měl ho navrhnout jeden z vysokých představitelů škodovky po návratu z Ameriky, kde se setkal s indiány.

2. Mercedes-Benz

mercedesbenz_logo

Logo automobilky Mercedes oslavilo své již sté výročí. Třícipou hvězdu používala již značka Daimler, která od roku 1902 vyrábí své vozy pod značkou Mercedes. Od roku 1909 se používá trojcípá hvězda v kruhu, jejímž autorem je Gottlieb Daimler (zakladatel společnosti). Proč vůbec Daimler začal v roce 1902 prodávat své vozy pod názvem Mercedes? Daimler měl jednoho velmi významného zákazníka Emila Jelinka, který měl dvě dcery – Mercedes a Dolores no a když se na trh uváděl nový model, pojmenovali ho právě po první z dcer Emila Jelinka. Kdyby si vybrali druhou dceru, mohli bychom se dnes vozit v Doloresech a ne v Mercedesech 🙂 Ještě jedna zajímavost, společnost Mercedes má zaregistrována práva i na čtyřcípou hvězdu, kterou ale nikdy nepoužili.

3. Porsche

porsche_logo_b

Porsche založil v roce 1931 německý konstruktér českého původu Ferdinand Porsche. Prvním vozem, který sestrojil se stal volkswagen, ale Ferdinand přesedlal na mnohem luxusnější automobily. Toto logo patří mezi jedno z nejkomplikovanějších log vůbec. Autorem je pravděpodobně sám Ferdind, který do erbu umístnil symboly Württemberského knížectví, do středu pak umístnil vzepjatého koně symbolizujícího město Stuttgart. Logo se ale začíná na kapotách Porsche objevovat až po roce 1952, kdy zemřel Ferdind na mrtvici.

4. Ferrari

logoferrari

Také Ferrari má ve svém logu vzpínajícího se koně. Původně se jednalo o znak hraběte Enrica Barraca, jehož syn měl tímto znakem označené své letadlo ve válce. Poté co tragicky zahynul začal jeho otec používat tento znak a poskytl ho závodníkovi Enzovi Ferrari. Enzo Ferrari byl mechanikem, testovacím i závodním jezdcem pro značku Alfa Romeo. Po jednom ze svých vítězství ho hrabě Enrico Barrac tímto znakem obdaroval.

5. BMW

bmw-logo-13

Společnost BMW (Bayerische Motoren Werke) se původně zabývala výrobou leteckých motorů. Právě proto v jejich logu naleznete roztočenou vrtuli.

6. Opel

opel-logo

V roce 1862 se Adam Opel, výrobce kol, rozhodl zahájit výrobu vozů. Automobily se začaly vyrábět v roce 1899 a automobilka začala používat logo ve tvaru kruhu, kterým procházela vzducholoď. Teprve od roku 1964 začal kruhem procházet blesk, jejich řada užitkových vozů se totiž do 70. let jmenovala Blitz – tedy Blesk.

7. Renault i Mitsubischi

renault_mitshubishi

Renault i Mitsubischi používají velmi podobné loga – jedná se o diamanty. Renault má ve svém logu jeden diamant, kdežto Mitsubischi má hned tři diamanty.

8 . Fiat

fiat

V roce 1899 byla v Itálii založena italská továrna na výrobu aut v Turíně. Odsud také pochází jednoduché logo, italsky se tato automobilka nazývá Fabbrica Italiana Automobili Torino neboli FIAT.

9. Lamborghini

lamborghini-logo

Společnost Lamborghini založil v roce 1962 Ferruccio Lamborghini. Jelikož se narodil ve znamení býka i ve znaku Lamborghini nalezneme zlatého býka.

10. Ford

logoferrari

I logo Ford je velmi jednoduché – jedná se o modrý ovál, ze kterého na vás vykukuje vlastnoruční podpis zakladatele automobilky tedy Henryho Forda.

 

Read more

Local News