Top 10 Jak vydržet bez cigarety

Share

Jak přestat myslet na cigarety? Začněte tím, že přestanete číst tento článek.

I přestože statistiky hovoří jasně a kuřák, který se rozhodl s cigaretami přestat, má pouze 5% šanci na to, že o rok později bude nekuřákem, je dobré zůstat optimistou.

Kouření, jak víme nejen z krabiček, způsobuje těžkou závislost, ale zároveň je nepříznivé pro vlastní ekonomickou situaci a má zdravotní a sociální dopady. A proto je tu deset dobře míněných rad pro čerstvé nekuřáky, které neodradily ani abstinenční příznaky ani přibírání na váze, což je asi jedním z nejčastějších důsledků vynechání nikotinu, který totiž dříve snižoval chuť k jídlu.

1. Pohyb

Pohyb zlepšuje náladu. Dokáže snížit stres, který může vynecháním krabičky denně nastat. Zároveň hodina v posilovně či v plaveckém bazénu navrátí zpomalenější metabolismus do normálu.

2. Žvýkejte

Ano, farmaceutický průmysl vydělává, potravinářský průmysl vydělává. Určitě jste zvyklí na to, že krabička cigaret se v průběhu let zdražovala a stále se zdražuje. Takže pro vás bude částka vynaložená na balíček klasických, peprmintových žvýkaček přijatelná. Žvýkání totiž snižuje chuť na cigaretu.

3. Změňte lokál

Choďte tam, kde s cigaretou nepřijdete do styku. Nekuřácké restaurace, knihovny, kina. Je také prokázáno, že vysokoškoláci kouří méně. Takže pohyb v okolí univerzit vám určitě neuškodí. Je jasné, že co sejde s očí, sejde z mysli.

4. Svačina

Mějte při sobě čokoládovou tyčinku, ovoce, zelinu, zkrátka něco, do čeho se budete moci v případě chutí zakousnout.

5. Vyhněte se vzpomínkám

Omezte místa, která máte spojená s kouřením cigaret. Staré, dobré hospůdky, klubovny atd. Pokud možno poproste přátele, aby vám zbytečně staré chvíle nostalgicky nepřipomínali.

6. Program

Zaplňte si diář. Kdo si hraje, nezlobí. Ano, pokud budete mít práci, nezbyde vám čas na cigaretu nebo přemýšlení o ní.

7. Alkohol

Vyhněte se alkoholu. U sklenky dobré whiskey rázem na svá předsevzetí zapomenete. Jak se říká: ,,Zapálím si, protože je ta správná příležitost. Pohoda, klídek.“ Navíc alkohol obsahuje tzv. prázdné kalorie, díky kterým byste zbytečně ještě více přibírali na hmotnosti a to by vás mohlo negativně ovlivnit.

8. Brčko

Pijte zásadně brčkem, nejlépe studenou vodu. Je to podobné, jako nasávání kouře z cigarety. Což může alespoň pro pocit na chvíli pomoci. Navíc tento způsob pití uvolňuje v těle látky, které bojují proti špatné náladě, jednou z nich je například dopamin.

9. Šetřete

Podívejte se pozitivně na ušetřené peníze. Za každou cigaretu, kterou byste za den vykouřili, si dejte stranou finanční obnos, který byste za ni utratili. Střádejte a uvidíte, že se vaše finanční situace patrně zlepší. A vy tak můžete přemýšlet nad tím, co lepšího si budete moci koupit a koho tím potěšíte.

10. Náhrady

Dejte si za ucho tužku, pokud jste byli zvyklí mít tam cigaretu. Vždy, když dostanete chuť, vyčistěte si zuby, díky svěžímu dechu zapomenete na cigaretu. Uvidíte, že to Vaše partnerka ocení.

A nevzdávejte to, pokud jednou podlehnete, začněte znovu. Zaměřte se na chyby, které jste udělali a snažte se jim vyvarovat.

Buďte lepším, voňavějším a svobodným … 

Read more

Local News