Tipy na vhodné používání lubrikačního gelu

Share

Dny, kdy bylo používání lubrikačního gelu tabu, jsou už dávno pryč. Pokud mu však ještě nějakým nedopatřením tento status připisujete, doufáme, že za chvíli po přečtení článku budete mít na věc již zcela jiný pohled a postoj. Nejedná se ovšem o jeden jediný univerzální lubrikační gel, je jich opravdu celá řada a liší se pestrou škálou vlastností.

Proč ho používat

Lubrikační gel je nejen vhodné používat na erotické pomůcky, kondom a anální sex. Jeho pravou podstatou je zmírnění suchosti poševní sliznice z důvodu nízké produkce estrogenu a progesteronu, která může nastat, pokud žena není dostatečná vzrušená. Hlavně tento stav však nastává při užívání hormonální antikoncepce, antidepresiv, antibiotik nebo po skončení plodné fáze ženy.

Typy lubrikačních gelů

Na trhu je dostupná celá řada lubrikačních gelů. Prvním typem je gel na vodní bázi, který se považuje za ten nejpoužívanější. Neporušuje materiál erotických pomůcek ani kondomů a obecně pomáhá k zvlhčení sliznice. Dá se velice snadno umýt, zato se však nehodí pro anální sex, neboť nedosahuje tak výrazné míry zvlhčení, která je potřebná během tohoto typu tření.

Silikonové lubrikační gely mají vyšší míru vlhčení, a jsou proto vhodné k análnímu sexu. Silikon je taktéž nerozpustný ve vodě, takže ho lze dokonce použít i v tomto prostředí. Na straně druhé je díky svým vlastnostem hůře smývatelný oproti gelu na vodní bázi. Nedoporučuje se používat hlavně při kontaktu s jiným silikonovým materiálem.

Třetím nejznámějším typem jsou gely na olejové bázi. Jedná se o poměrně specifický typ mazání, takže je třeba brát v potaz účinky daného oleje na pokožku. Nepoužívejte společně s latexovým materiálem, neboť ho olej poškozuje.

Jak jsme se již dozvěděli, lubrikační gel se nepoužívá pouze kupříkladu na připínací penis nebo anální kolík. Jedná se u značné části lidí o zcela běžnou součást klasického heterosexuálního sexu, který ho pomáhá při správném užívání zkvalitnit.

Read more

Local News