Teleskopy, tonfy či pepřové spreje. Čím se ubráníte vy?

Share

Česká republika není Amerika a mít doma zbraň, kterou byste ubránili rodinu, není úplně běžné. Aspoň nějaký prostředek sebeobrany se však hodí. Neschovávejte ho doma, noste ho s sebou. Nikdy totiž nevíte, kdy vás někdo přepadne. Přepadení, krádeže a znásilnění jsou bohužel běžné i v Česku.

Dokázali byste se ubránit? Pokud nejste trénovaní, neděláte nějaký bojový sport a nemáte za sebou odborný výcvik, bylo by to pro vás bezpochyby složité. V krizové situaci je člověk málokdy schopný jednat s chladnou hlavou, a když u sebe nemá nějakou pomůcku, mnohdy je bez šance.

Pořiďte si teleskop nebo tonfu

Právě proto si spousta lidí pořizuje teleskopy či tonfy. Teleskopické obušky jsou jednou z nejpopulárnějších pomůcek pro sebeobranu u mužů. Jsou skladné, dají se nosit třeba v pouzdru, přitom je otevřete do plné délky jedním švihnutím. Obušek navíc není vůbec drahou záležitostí. Bude-li vám stačit varianta bez kalené rukojeti, vejdete se i do čtyř stovek.

Tonfy jsou obušky s kolmou rukojetí, s nimiž se dá krýt předloktí. Dnes už se vyrábí i teleskopické tonfy, takže nemusíte mít strach, že byste s sebou nosili dlouhou tyč.

Ženám přijde vhod pepřový sprej

Teleskopický obušek nebo tonfa je vhodnou pomůckou spíš pro muže. Ženy by se místo toho měly vybavit pepřovým sprejem, který se dá bez problémů skrýt do kabelky. Pepřový sprej v očích je doopravdy nepříjemný, násilník bude v šoku, a než se vzpamatuje, oběť uteče.

Vždycky je lepší utéct

A když už jsme u toho utíkání, měli bychom zdůraznit, že vždy je lepší utéct, pokud to jen trochu jde. Nepouštějte se zbytečně do boje, riskujete problémy. Sebeobrana je sice povolená, ovšem vždy musí být jen do té míry, do jaké vám hrozilo nebezpečí. Je tedy nepřípustné jít na člověka, který má holé ruce, s nožem či střelnou zbraní. Abyste v krizové situaci nemuseli sáhodlouze přemýšlet, co ještě můžete udělat a za co už byste byli trestně stíhaní, zapamatujte si pravidlo číslo jedna: Jde-li to, utíkejte.

Read more

Local News