Tachometr: bez něj se u auta neobejdete

Share

Každý vůz má na palubní desce tachometr, který nám pomáhá se orientovat jak rychle jedeme a tak i dodržovat potřebné předpisy. Co když ale přestane fungovat tak, jak má?

Pro bezpečnou jízdu

Tachometr měří rychlost vozidla tím, že počítá otáčky za určenou jednotku času a tím umí ukázat, jak rychle se pohybujeme. Název pochází ze složení řeckých slov tachos, což znamená rychlost, a metrein, tedy měřit. V roce 1888 ho v Rakousku-Uhersku vynalezl chorvatský profesor a říkalo se mu velocimetr. Teprve začátkem 20. století bylo možné nechat si ho namontovat do auta a až v roce 1910 se stal součástí standardní výbavy vozu. V devadesátých letech minulého století se objevil i elektronický tachometr, do té doby se používaly klasické s mechanickým převodem. Při řízení auta se na něj pravidelně díváme, často už naprosto automaticky, abychom zjistili, zda dodržujeme předepsanou rychlost a nejedeme příliš rychle. Nejvíce ho oceníme v místech s úsekovým měřením a radary, kde se díky těmto informacím vyhneme pokutě nebo správnímu řízení. I proto je nutné, aby fungoval spolehlivě a bez problémů, pokud je tomu naopak, je nutná rychlá oprava tachometru a jeho revize, aby opět správně měřil a ukazoval reálné hodnoty.

Špatné hodnoty


Porouchat se může jakýkoli tachometr, ať už rychlost ukazují ručičky nebo se zobrazuje na displeji. 
Mezi nejčastější závady patří ručičky, které ukazují nereálné hodnoty nebo neukazují vůbec a nečitelné hodnoty na displeji. Nefunkční tachometr nás sice nijak neohrožuje a neovlivňuje jízdní vlastnosti auta, ale bez přehledu o rychlosti můžeme nechtěně jet více, než je povolená rychlost nebo rychlost pro bezpečné projetí zatáčky, což může mít za následky ztrátu kontroly nad vozidlem. I proto je funkční tachometr důležitý. Pokud je potřeba, lze přeprogramovat procesor řídící jednotky nebo nastavit na tachometru původní hodnoty, třeba při výměně přístrojové desky.

Jakmile začne tachometr vykazovat jakoukoli vadu, zajeďte za odborníky a nechte ho opravit. Navíc můžete cestu do servisu využít a nechat si dodělat třeba náhradní autoklíče., pro případ, že byste ty originální ztratili.

Read more

Local News