Švýcarské hodinkářské umění přetrvává dodnes

Share

Švýcarské hodinky jsou bezesporu jedny z nejkvalitnějších hodinek na světě. Pro někoho mohou být hodinky kosmetickým doplňkem, pro jiného nezbytnou součástí každodenního života. Tak nebo tak, tyto precizní kousky se prodávají už mnoho let.

Švýcarský hodinkářský průmysl sahá do 18. století, kdy první mistři vyráběli přesné a spolehlivé hodinky. Dnešní hodinkáři jsou na své předky pyšní a pokračují v jejich řemesle. Běžné švýcarské hodinky se skládají ze zhruba 300 malinkých částí, které jsou spolu propojeny s dokonalou přesností.

Hodinkářský mistr nad jedněmi ručně vyráběnými hodinkami stráví běžně 100-200 hodin a ty opravdu mistrovské kousky mu zaberou klidně i 2 000 hodin. To se pak člověk nesmí divit některým cenám.

Swiss made

Aby se zachovala značka kvality a zákazníci se mohli na produkt spolehnout, švýcarské zákony mají zakořeněno, že označení Swiss made mohou nosit pouze ty produkty, které byly vyrobeny alespoň z 50% švýcarských součástek a jejich konečné montování proběhlo ve Švýcarsku.

Na tento zákon nedají dopustit a úřady pravidelně kontrolují jeho dodržování. Dokonce se promýšlí zvýšení hladiny na 60%.

Hodinky nemusí sloužit pouze jako doplněk nebo měřič času, zlaté švýcarské hodinky mohou sloužit stejně dobře i jako uchovatel hodnoty, který můžete použít například místo akcií.

Nejznámější švýcarské značky

Rolex

Zakladatel Hans Wilsdorf už v roce 1904 rozjíždí společnost na produkci náramkových hodinek, které tehdy ještě kvůli nízké spolehlivosti a poruchovosti nebyly populární. Vývoj však šel kupředu a Wilsdorf začal najímat zručné hodinkáře, kteří je těchto špatných vlastností zbavili. Tím začala éra náramkových hodinek a právě Wilsdorf, jakožto šikovný obchodník a vizionář, byl u jejich počátku.

Hodinky Rolex se mimo jiné jako první objevili ve vodotěsné podobě nebo jako hodinky se dvěma časovými pásmy.

Wenger

Společnost je známá především výrobou armádních nožů, které už více jak sto let produkuje. Relativně nedávno (v roce 1997) se pak zaměřila i na kvalitní a odolné hodinky s označením Swiss made. A protože armáda potřebuje hodinky odolné, Wenger jim je dodal. I pro civilního obyvatele je pak výhodou odolnost sklíčka a celá kvalitní konstrukce hodinek.

Cenově příznivé kvalitní hodinky mohou být například Wenger Field Classic 72806W.

Omega

Historie hodinek Omega sahá až do roku 1848, kdy Luis Brandt během 20 let vybudoval společnost vyrábějící 100 tisíc hodinek ročně. Zanedlouho však umírá a těžko mohl tušit, jak se budoucnost jeho hodinek bude vyvýjet. Největším úspěchem této značky je let na palubě Apola 11 na Měsíc. Americká NASA si totiž vybrala model Omega Speedmaster Professional Chronograph jako oficiální měřič času. Toto místo si vydobily hlavně díky extrémní odolnosti proti výkyvům teplot, magnetickému poli, odolnosti proti vibracím a funkčnosti při nulové gravitaci.

Read more

Local News