Světlovod představuje efektivní řešení pro temné místnosti v domě

Share

V mnoha rodinných domech se stává, že bytoví architekti zapomenou na dostatečný přísun denního světla v některé z místností. Pak jako majitelé musíte zbytečně svítit i během dne, což vás samozřejmě stojí nemalé množství finančních prostředků. Problém se dá velmi efektivně vyřešit realizací světlovodů.

Co jsou světlovody?

Světlovody se do jisté míry dají přirovnat ke světlíkům, které byly běžnou součástí zejména u starších nemovitostí. Mají za cíl přivádět přirozené denní světlo do tmavších místností, v nichž často není prostor pro vybudování klasických oken.

Oproti světlíkům jsou však světlovody mnohem důmyslnějším systémem, neboť dokážou po místnosti světlo rozprostřít rovnoměrně. Pak je dobře osvětlený celý pokoj, spíž či jiné místo domu, v němž je necháte zabudovat. Jsou velmi účinné, nejnovější modely umí dostat značné množství světla dovnitř objektu i v okamžiku, kdy venku nepanuje zrovna nějak intenzivní slunečné počasí.

Jaký je jejich význam a co znamenají pro vaše zdraví?

Jestliže si domů pořídíte světlovod, ušetříte nejen za energie, protože nemusíte během dne svítit, ale zároveň uděláte i něco pro životní prostředí. Ano, světlovody jsou systémy, díky nimž se snižují emise CO2. Jednoduše z toho důvodu, že není zapotřebí vyrábět tolik elektrické energie, takže se nevypouští tak značné množství CO2 do ovzduší.

Je dobré vyzdvihnout rovněž zdravotní výhodu. Lidský zrak trpí, pokud během dne tráví příliš mnoho času v šeru, mimo dosah přirozeného denního světla. Když si domů necháte nainstalovat světlovod, uděláte něco dobrého i pro svůj zrak a celkovou imunitu.

Světlovody nejsou nijak zvlášť drahou záležitostí. Nejlepší je, pokud s jejich využitím počítáte už ve chvíli, kdy hodláte stavět nový dům. Dají se ale také zakomponovat do již stávajících staveb.

Read more

Local News