Steroidy vás napumpují, ale za jakou cenu

Share

Hodně mužů, kteří jsou aktivně zapojení do kulturistiky, se občas začínají dívat po alternativních způsobech růstu svalů. Někdy pro zvětšení svalů zabrouzdají do takových doplňků, jako jsou například steroidy.

Před rokem 1935 nebyly žádné důkazy, že by se steroidy mohly chovat jako anabolikum, které zvětšuje svaly. Toho roku dva vědci testovali steroidy na psech, kterým je píchali injekcí a zjistili, že mají značný dopad na tvorbu svalů. V 40. letech údajně někteří vzpěrači začali experimentovat s danou látkou, aby se dozvěděli, jaký na ně bude mít účinek.

Už víte, jak budete vypadat na steroidech?

V průběhu let se zjistilo, že anabolické steroidy mají mnoho lékařských využití. V současné době jsou steroidy v České republice zakázanou látkou. Ale mohou být používány jako léčba AIDS – související s úbytkem váhy a jako náhrada pro muže, kteří mají nízkou hladinu testosteronu.

Jak fungují

Anabolické steroidy podporují rychlejší zotavení svalových tkání a zvyšují syntézu proteinů. Dodávají tělu mužský pohlavní hormon testosteron, který je primárně zodpovědný za růst a vývoj. To znamená, že anabolické steroidy vedou ke zvětšení objemu svalů a síly. Uživatelé steroidů často hlásí stavy euforie, zvýšené agresivity a lépe zvládají stres. Tyto efekty jim umožňují trénovat více, intenzivněji a v delší době.

Jak se berou

Steroidy se berou v cyklech. Délka cyklu je určená zkušeností uživatele a typem steroidu, který bere. Některé mohou být krátké, například pouze čtyři týdny a některé se dají brát až dvacet týdnů. Když je cyklus dokončen, steroidy se na určitou dobu přestanou brát, ale po určité době se dávkování opakuje.

Někteří lidé dokonce používají více jak jeden typ najednou, čemuž se říká „stacking“ (hromadění). Věří, že se steroidy navzájem doplňují a to vede ke zvýšení efektivnosti jejich účinků.

Většinou se berou pomocí injekční stříkačky, ale jsou také dostupné (u nás ne) ve formě pilulek, krémů a čípků.

Vedlejší efekty

Některé vedlejší efekty, které můžete při používání zaznemanat jsou :

  • zvýšení akné
  • zvětšení prsou
  • zničení jater
  • vysoký krevní tlak, což může vést k infarktu a mrtvici
  • zvýšení LDL (špatného) cholesterolu a snížení HDL (dobrého) cholesterolu
  • zvětšení prostaty
  • úbytek vlasů
  • zmenšení varlat = neplodnost
  • u adolescentů vede ke snížení výšky

Pořádně si to promyslete

Než se pustíte do steroidů, zvažte všechna plusy a mínusy. Stojí Vám za to mít větší svaly a značně si pohnout zdravím? Snížit svojí plodnost a zplešatět? Navíc v České republice tyto látky nejsou povoleny, čímž porušíte i zákon (neznalost zákona neomlouvá!). Lidé, kteří se nenechají odradit ani sankcí jistě ví, že na internetu dá koupit všechno …

Read more

Local News