Stavíte dům? Tohle by v něm nemělo chybět.

Share

I přes to, že doba na stavbu kvůli rostoucím cenám materiálu není zrovna ideální, novostaveb neustále přibývá. Zima a jaro je obdobím příprav na stavbu a pokud i vy stavíte nový dům, je několik věcí, které nesmí chybět. Přečtěte si, na co je dobré myslet.

Novinky pro výstavbu domu

Normy pro novostavby se neustále mění. Od ledna 2022 nabyly účinnosti přísnější požadavky na novostavby a zejména na energetickou náročnost domů. V praxi se změny nejvíce projevily v izolaci domu a také zařazení nových technologií tak, aby domy zapadaly do nízkoenergetického standardu.

Tepelná čerpadla

Zdroj tepla u nově postavených domů by nyní mělo zajišťovat tepelné čerpadlo, které je možné zajistit v několika variantách.

  • Vzduch – voda je nejoblíbenější typ, který získává energii z venkovního vzduchu i při teplotě vzduchu – 20°C a naopak v horkých letních dnech dokáže čerpadlo dům levně chladit. Typ se pojí s nižšími pořizovacími náklady a rychlou a nenáročnou instalací.
  • Země – voda je typ čerpadla, který je nejúspornější. Energie se získává z plochy zahrady nebo hlubinného vrtu. Výhodou tohoto typu je nejdelší životnost ze zmiňovaných variant, také není hlučný a provoz je takřka bez údržby, náročnější je to však s prvotní instalací.
  • Vzduch – vzduch představuje nejlevnější variantu pro vytápění i klimatizaci. Čerpadlo odebírá teplo z venkovního vzduchu a ohřívá přímo vzduch uvnitř budovy bez potřeby instalace topného systému.

Solární panely a další formy úspory energie

Další technologickým pokrokem v souvislosti s výstavbou budov v rámci energetiky v posledních letech jsou solární panely. Existují dva typy, a to typ, který jen ohřívá vodu nebo přitápí, tzv. solárně-termický a druhý typ, fotovoltaické panely, vytváří jen elektřinu. Nejen, že panely šetří energii, ale šetří i vaše peníze, protože například u typu panelů na ohřev vody ušetří metr čtvereční solárního panelu přibližně 1 000 korun ročně.

Stavebníky u rodinných domů bude asi zajímat, že nové domy budou potřebovat namísto těch starších typů oken s dvojitými skly trojitá s lepšími technickými parametry, a zároveň je nezbytné zvýšit tloušťku tepelných izolací kompletní obálky budovy. Především pak zateplení střešní konstrukce a všech stěn.

Výhodou je, že stát podporuje energeticky méně náročné výstavby domů, proto poskytuje pod určitými podmínkami dotace na energeticky úsporné technologie. Před výstavbou si tyto možnosti rozhodně nastudujte.

Dílna a sklad

Při výstavbě nového domu už myslete na to, že u domu je vždy potřeba něco opravit, dodělat, ošetřit povrchy a tak dále. K tomu jsou nezbytné nástroje a nářadí, dále sekačka na trávu, strunová pila apod. Vytvořte si nejen sklad na tyto pomůcky, ale také svou dílnu, kde rozhodně nesmí chybět umyvadlo a výlevka. S pořádkem v dílně vám také pomůže dílenský nábytek, který si uzpůsobíte podle dostupného prostoru a vašich potřeb. Nábytek může být i víceúčelový, kdy poslouží jako pomocník v servisech i jiných výrobních prostorech.

Nápady pro vylepšení

Při stavbě nového domu a během jeho projektování člověk zvažuje, co by mohlo být užitečné a pohodlné pro bydlení. Jaké vybavení či vylepšení byste mohli ocenit?

Chytré ovládání svého domu

Moderní technologie a novostavby jdou ruku v ruce. Nejedná se jen o pohodlí, ale také o bezpečnost a úsporu. Doma je možné si tak řídit pomocí technologií a aplikace teplotu i kvalitu vzduchu, zavlažování své zahrady, stínění žaluzií, vytápění interiéru, ale také zabezpečení budovy.

Cihlová zeď

Místnost, zejména ta, ve které tráví člověk nejvíce času, by měla být tou pocitově nejútulnější. Nejste-li fanouškem barevných zdí, zpestřením může být cihlová zeď díky obkladovým páskům. Zeď se rázem stane interiérovým doplňkem. Navíc, obkladové pásky je možné využít také na obklad fasády domu nejen v barvách klasických cihel.

Další nápady:

  • úložný prostor na boty jako šuplíky zasouvané pod podestu schodiště;
  • zastřešená terasa s letní kuchyní a se stmívacím světlem pro večerní posezení;
  • úklidová komora s výlevkou;
  • kuchyňské skříňky až do stropu;
  • podlahové vytápění nejen v obytných místnostech, ale i v koupelně;
  • v případě dvoupatrového domu a prádelny v dolním patře, svod špinavého prádla;
  • garáž jako součást domu, kdy suchou nohou jdete z auta a do auta;
  • centrální vysavač.

Read more

Local News