Stavebně technický průzkum musí provádět odborník

Share

Rozhodli jste se koupit starší nemovitost, kterou jste se zároveň rozhodli zrekonstruovat k obrazu svému? Nenechte se svést jenom vašimi představami o výsledku, ale podívejte se na to střízlivýma očima. Stejně jako to udělá stavebně technický průzkum, který musí vždycky provést odborník, nikoliv ledajaký člověk procházející kolem budoucí stavby.

Rekonstrukce musí vycházet ze skutečného stavu nemovitosti

Řada investorů nebo jenom nadšenců při objevení konkrétní historické či starší nemovitosti automaticky přepíná do módu, kdy už je hotovo. Tedy alespoň ve své hlavě. Před očima se rodí představa toho, jak bude nemovitost vypadat po provedení úprav. Jak krásná bude, jak bude stylová a jak bude opraveno všechno, co opraveno být musí a má. Jenže už se nezvažuje aktuální skutečnost. Nezvažuje se její skutečný technický stav, ze kterého se reálně musí vycházet.

A to platí jak u nemovitostí starých několik desítek let, tak u těch, které se svým věkem dotýkají třeba i stovky. Je třeba si uvědomit, že díky provedení stavebně technického průzkumu (což je položka, kterou mnozí lidé nejraději chtějí škrtnout ze seznamu nutných výdajů) bude odhaleno i to, co na první pohled vidět nejde.

Zvláště u starých nemovitostí, které jsou postaveny z mnoha různých materiálů, se může nějaký problém nacházet pod sloupnutím kousku omítky.

Pozvěte si na pomoc odborníka

Již bylo nastíněno, že stavebně technický průzkum nemovitosti musí provést pouze jedna jediná osoba, a to skutečně odborník v tomto odvětví. Nelze požádat někoho ze svých známých ani někoho, kdo zrovna prošel po ulici a zalíbil se vám.

V praxi bývá tento odborník pozvaný s jasným cílem nákladem investora, nemusí být tedy nutně na seznamu nákladů spojených se stavbou vlastníka.

Read more

Local News