Stavba venkovní voliéry: jaké materiály použít?

Share

I když si venkovní voliéry pro papoušky a jiné ptactvo můžete zakoupit jako celek, řada lidí se rozhodne pro stavbu svépomocí. Zaprvé si můžete vytvořit velikost a tvar dle svých požadavků a za druhé se vám může podařit ušetřit nějakou tu korunu. Je jasné, že materiály, které na stavbu voliéry použijete, by měly být nezávadné. Ptáci totiž rádi zobají a rozebírají svou klec, proto by jim mohlo při požití jedovatého nátěru hrozit zdravotní riziko. Dalším důležitým parametrem je také odolnost vůči silným zobákům.

Hliníkové profily

Hliníkové profily jsou velmi oblíbeným materiálem. Jejich hlavní výhoda spočívá v tom, že je po sezóně můžete rozebrat, abyste přes zimu neměli na pozemku prázdnou ptačí klec. Hliník zajišťuje dostatečnou pevnost, a přitom nízkou hmotnost, nekoroduje a není nebezpečný. Životnost voliéry z hliníkových profilů je vysoká. Lze je použít v interiéru i exteriéru. Nevýhodou oproti některým jiným materiálům je vyšší cena.

Dřevěný rám na voliéry

Se dřevem se dobře pracuje, navíc se jedná o velmi jednoduché řešení konstrukce venkovní voliéry. Nevýhodou je ale to, že když už dřevěný rám jednou postavíte, obvykle už jej nedemontujete – nejde to provádět donekonečna. Tento materiál je také náchylnější k vlivům počasí, vůči kterému nemůžete použít jakýkoli nátěr – jen ten, který není nebezpečný pro vaše ptactvo. Použít byste měli masivní dřevo dostatečné tvrdosti, aby odolalo zobáčkům vašich ptáků. Nevýhodou je nižší životnost.

Konstrukce z tvrzeného plastu

Existují speciální druhy plastu, které se dají koupit v podobné formě, jako dřevo – laťky, desky nebo hranoly různého průměru. Obrovskou výhodou tohoto materiálu je to, že je odolný vůči vlhkosti, korozi, vlivům počasí a navíc je velmi lehký. Obvykle není vhodný k demontování, i když párkrát jej přestavět vám materiál dovolí. Je to tvrdý materiál, který odolá i těm nejsilnějším zobákům. Nevýhodou může být trošku vyšší cena, avšak nezničitelnost (při správné konstrukci) je tím, čím je tvrzený plast tak úžasný.

https://pixabay.com/cs/photos/papou%c5%a1ek-pt%c3%a1k-zv%c3%ad%c5%99e-venkovn%c3%ad-park-3510805/

Read more

Local News