Staré zvyky, které jsme už zapomněli

Share

Staré časy už jsou dávno pryč. Někdo by si mohl říct, že je to škoda, protože jsme ztratili některé společenské zvyklosti a tradice, které dělaly začátek 20. století překrásnou dobou. Pojďme si oživit, na co jsme zapomněli.

1. Otevírání dveří u auta

Ve dnech vzdálených, gentlemani otevírali ženám dveře nejenom u domu, ale také i u auta. Tento zvyk se vytratil spolu s uspěchaným a nervózním stylem života. Není to možná chyba jenom pánů… Viděl jsem muže, který otevřel ženě dveře u auta, ta mu však nepoděkovala, ale lehce si odfrkla, jakoby si neuměla otevřít sama.

2. Pánské klobouky

V 19. století byste na ulici potkali velice málo pánů bez klobouku (tzv. klobouk fedora). Původně sloužily jako módní doplněk, který byl praktický z důvodu ochrany vlasů před deštěm a větrem. Dnes klobouk uvidíte pouze na popových hvězdách, lidech z showbusinessu a na několika málo „obyčejných“ mužích se stylem z katalogu. Staré časy jsou už dávno pryč.

3. Příchod včas

Dříve, když někdo nepřišel včas na nějakou událost, považoval se za nezdvořilého. Dnes je to pomalu naopak. Kdo přijde včas, všichni se na něj dívají tak, jako by neměl co jiného na práci a je tím pádem lehce „out“.

4. Vědět, kdy opustit oslavu

Zdá se, že jsme kompletně ztratili potuchu o tom, kdy odejít. Dnes lidé odcházejí z party když jsou znudění, když chtějí jít na jinou party, když jsou moc opilí, nebo když naopak nejsou vůbec opilí. Výmluv je nespočet. Dříve se na oslavách objevoval tzv. čestný host, většinou nejstarší žena v kruhu. Bylo extrémně nezdvořilé odejít dříve než tento host. Teprve po odchodu se mohlo přemýšlet nad tím, kdy a jak každý opustí oslavu.

5. Úcta starým

Staří lidé byli považováni za moudré, chovala se k nim úcta a jejich rady byly pro mladé lidi cenné. Dnes je však doba mladých. Nové názory, nové ambice, nová technologie, kterou starší lidé nechápou a tudíž nemůžou být ničím nápomocní. Mnoho lidí vidí důchodce jako nevrlé staré lidi s ostře vystrčenou hůlkou. Dříve tomu tak nebylo.

Read more

Local News