Stáčení kilometrů v ČR, aneb na co si dát pozor

Share

Chcete si koupit ojeté auto v České republice, ale máte strach, že bude mít stočené kilometry? Ano, vaše obava je naprosto správná! Stáčení v České republice je stejně časté jako stáčení zmrzliny v cukrárnách.

Ročně je v Čechách evidováno zhruba 800 tisíc vlastnických změn, které se týkají motorových vozidel. Toto jen hraje do karet podvodným prodejcům aut, kteří chtějí na tomto faktu vydělat co nejvíce peněz!

Nákup v bazarech

Podle nejnovějších výzkumů až 80% autobazarů na území ČR stáčí kilometry u nabízených aut ve svém bazaru a prakticky nic s tím nejde dělat, jelikož stáčení kilometrů v ČR není trestním činem podvodu v případě, že se do smlouvy o koupi automobilu napíše místo „počet ujetých kilometrů“ zázračná formulka „stav tachometru“.

Podle některých údajů má každý 10. vůz v ČR pozměněné identifikační znaky. Tedy pozměněná čísla vypovídající například o datu výroby a podobně. Přičemž až půl milionu vozidel má dokonce doklady nebo údaje zcela falešné.

Pokud si tedy koupíte v bazaru zánovní vůz, který bude mít najeto (podle tachometru) kolem 70 000 nemusí to vůbec být pravda.

O kolik se nejčastěji auta stáčejí

Toto je velmi individuální, ovšem nejčastěji jde o 40-70 tisíc kilometrů. Často se, ale můžete setkat s autem, které bude stočeno o 150 tisíc i více!

Takže z výhodné koupě Audi s najetými jen necelými 50 000 kilometry je najednou zpropadeně špatná koupě, protože ve skutečnosti mělo najeto přes 160 000 kilometrů. Taková situace není vůbec výjimečná.

Jaké auta se nejčastěji stáčejí

Nejvíce jsou tímto neduhem postiženi paradoxně vozy české výroby, tedy ŠKODA, dle výzkumu je každé druhé auto značky Škoda, které se nabízí v bazarech se stočenými kilometry.

Dále se často stáčejí vozy značek Fiat, Ford, Renault, Peugeot. Nejméně postižené jsou Německé značky VW, BMW a Audi.

Jak stočené kilometry zjistit

Nejlepší je si před koupí auto vypůjčit a zajet si do autorizovaného servisu, kde Vám pomocí PC počet najetých kilometrů zkontrolují. Pokud se budu prodejce bránit překontrolování auta, tak auto rozhodně nekupujte! Auto by také mělo mít řádně vedenou servisní knížku, kde bude přehled o všech akcích, které byly na autě provedené!

Ovšem v dnešní době existují již takové systémy, které dokážou kilometry stočit absolutně beze stopy, takže Vám ani v autorizovaném servisu na stočení nepřijdou.

Rada na závěr

Nakupujete auta pouze v osvědčených bazarech, kde se nebrání Vaší osobní prohlídce a doloží Vám k autu veškeré podklady a servisní knížku.

Read more

Local News